Japonya depreminin bilançosu artıyor...

İşikawa eyaletindeki Noto Yarımadası'nda meydana gelen depremler sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 64'e yükseldi.

Japonya depreminin bilançosu artıyor...
Yayınlanma:

Japonya Meteoroloji Ajansı, 1 ve 2 Ocak'ta bölgede büyüklükleri 5 ila 7 arasında değişen depremler yaşandığını belirtti. Yarımada, 3 Ocak'ta da 5 ve 5,5 büyüklüğünde iki deprem daha hissetti ve artçı sarsıntılar devam etti.

Depremlerin ardından kara yollarında çökme meydana geldi, binalarda hasar oluştu, su ve elektrik kesintileri yaşandı ve bazı köylere ulaşım sağlanamadı. İşikawa Eyalet Valiliği, halen enkaz altında kurtarılmayı bekleyenler olduğunu belirtti ve yerel belediyelere bu konuda bilgi ulaştı.

Noto Yarımadası'nda toprak kaymaları riskine karşı yağmur uyarıları yapıldı. Başbakan Kişida Fumio, Eyalet Valiliği talebiyle bölgeye Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nden 2 bin personelin daha gönderildiğini duyurdu. Yardım malzemeleri bölgeye sevk edilirken, arama kurtarma çalışmaları devam etti.

Bölgedeki elektrik ve su kesintileri nedeniyle kamu hizmetlerinde aksamalar yaşanırken, sağlık hizmetleri için özel önlemler alındı. Afet Yardım Yasası kapsamında bölgeye merkezi hükümetten finansman desteği talep edildi.

Noto Havalimanı'nda pistte meydana gelen çökmeler nedeniyle ulaşım sıkıntısı yaşanıyor. Onarım süreci başlatıldı ve en erken 4 Ocak gecesi pistin tekrar kullanıma açılması planlanıyor. Jeo-Uzamsal Enformasyon Merkezi'nin analizine göre, kıyıda batma tespit edildi.

Tokyo Üniversitesi emekli sismoloji profesörü Hirata Naoşi, bölgedeki fayın uzunluğunun 150 kilometreye kadar ulaşabileceğini ve sismik aktivitenin devam edeceğini belirtti. 7,6 büyüklüğündeki depremin fayın yer değiştirmesi sonucu meydana geldiğini ifade eden Hirata, tektonik aktivitenin bölge geneline yayıldığını açıkladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.