Kamuda 'Tasarruf Paketi' açıklandı: İşte dikkat çeken konular!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan "Kamuda Tasarruf Tedbirleri Paketi"nin detaylarına göre, kamu kurumlarının ödeneklerinden kesintiler yapılacak, emekli olan kadar yeni personel alınacak ve zorunlu haller dışında yeni projeler kabul edilmeyecek.

Kamuda 'Tasarruf Paketi' açıklandı: İşte dikkat çeken konular!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kamu kurumlarında tasarrufa giderek harcamaları azaltmaya yönelik adım kapsamında 'Tasarruf Paketi'nin detayları açıklandı.

Kamu maliyesinde daha etkin bir yönetim için tasarruf ve verimlilik önlemleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Bu yeni adımların, dezenflasyon sürecine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

''NE İLK NE DE SON OLACAK''

Mehmet Şimşek paket açıklanmadan önce, bu tasarruf ve verimlilik paketinin ilk olmadığını ve son olmayacağını belirtti.

Kamu maliyesinin güçlendirilmesi ve dezenflasyon sürecinin desteklenmesi amacıyla benzer çalışmaların önümüzdeki dönemde de sürdürüleceği vurgulandı.

simsek-yilmaz.jpg

DEPREM MALİYETİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerin neden olduğu maliyetin ilk aşamada 104 milyar doları aştığını belirtti. Yalnızca 2023 yılında depremle ilgili harcamaların 960 milyar TL'yi bulduğuna dikkat çekti. Ancak, kamu kurumlarında tasarruf yaparken deprem harcamalarından herhangi bir fedakarlık yapılmayacağını vurguladı.

msimsek.jpg

KAMUDA TASARRUF PAKETİ

  • Kamu Filo Yönetim Sistemi: 3 yıl boyunca yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak. İhtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtların tasfiyesi gerçekleştirilecek. Savunma ve güvenlik alanları hariç olmak üzere, personel servisi hizmeti toplu taşıma olan bölgelerde sona erecek. Ayrıca, bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımı da sıkı kurallara tabi tutulacak ve yabancı menşeili araç kullanımı kanunla izin verilenler dışında yasaklanacak.

  • Hizmet Binaları ve Lojmanlar: 3 yıl boyunca yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak, kiralanmayacak ve yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı yasaklanacak. Mevcut tesislerin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

  • Personel Politikası: Kamuya yeni personel alımı, emekli olanlar kadar yapılacak. Destek personeli sayısında azaltmaya gidilecek ve esnek, uzaktan çalışma modelleri geliştirilecek. Yönetim kurulu ücretlerine tavan sınır getirilmesi planlanıyor.

  • Yurt Dışı Teşkilatlar ve Taşra Teşkilatı: Bakanlıkların yurt dışı teşkilatlarının ihtiyaçlar çerçevesinde gözden geçirilecek ve tüm taşra teşkilatı etkinlik esasıyla yeniden değerlendirilecek.

  • Enerji Verimliliği: Sokak ve cadde ışıklandırmasında LED dönüşümü hızlandırılacak ve kamu binalarında enerji verimliliği artırılacak.

  • Dijital Dönüşüm: E-yazışma sistemi tamamlanacak, tebligatlarda elektronik sistem geçiş yapılacak ve kurumsal arşivler elektronik ortama taşınacak. Yayın, rapor vb. tanıtım amaçlı dokümanlar basılmayacak.

  • Temsil ve Tanıtma Ödenekleri: Temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapılacak. Uluslararası toplantılar ve milli bayramlar dışında, gezi, kokteyl, yemek vb. faaliyetler düzenlenmeyecek ve eşantiyon hediyeleri yasaklanacak. Demirbaş alımları 3 yıl süreyle durdurulacak.

  • Mal ve Hizmet Alım Ödenekleri: Mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10 kesinti uygulanacak. Yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesinti yapılacak. Tek seferlik gelire dayalı kalıcı harcama programları başlatılamayacak ve verimsiz harcamalara son verilecek.

  • Kamu Yatırımlarında Önceliklendirme: Kamu yatırımlarında önceliklendirme yapılacak. Fiziki ilerlemesi yüzde 75'in üzerinde olan yatırım projeleri, deprem riski olan projeler, deprem bölgesinde planlanan projeler, gıda arzını artıran projeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projeleri önceliklendirilecek. Zorunlu haller dışında yeni projelere başlanmayacak.

TEDBİRLERİN DENETLENMESİ

Kamu tasarruf tedbirlerinin izlenmesi ve takibi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile idareler arasında koordinasyon sağlanacak. Bu tedbirler, istisnasız tüm kamu personeli tarafından uygulanmak zorunda olacak.

İzleme, denetim, raporlama ve gerekli yaptırımların yapılması süreciyle birlikte, tasarruf önlemlerine uyulup uyulmadığı düzenli olarak takip edilecek. İdari yaptırımlar ve para cezaları, kurallara uymayanlar için uygulanacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.