Kırşehirliler tiyatroda buluşuyor
Kurulduğu günden bu güne sosyal kültürel etkinliklerle adından sıkça söz ettiren Kırşehirli Dernekler Federasyonu hemşerilerini tiyatroda buluşturuyor.
AYNUR ÇETİN
Kırşehirli Dernekler Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, gerek federasyon üyeleri, gerekse Kırşehirliler, aileleriyle birlikte oyunu izlemeye davet edildi. Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkanı Hilmi Gökçınar ve yönetim kurulu üyelerinin de tam kadro izleyiciler arasında yer alacağı “Bize Gelen Bizdendir” tiyatro oyununda, Kırşehir’in kültürel mirası olana “Ahilik” geleneği konu edinildi.
2 PERDELİK OYUN
Mehmet Tahir İkiler’in yazıp yönettiği, reji asistanlığını Serkan Kaya, müziklerini Kemal Günüç, ışık ve ses tasarımını Volkan Soylu, Said Yılmaz, Durmuş Gökmen, dekor uygulamasını Kazım Kolcu, Ali İmran Yıldırım, Mustafa Bedir, Renan Mutlu, Adem Pala ve kostüm tasarımını Sevgi Terlemez ile Abdullah Uzun’un yaptığı 130 dakikalık oyun Ahilik geleneğini anlatıyor. Bu anlamlı oyun Gençlik Parkı Tiyatro Salonu’nda saat 19.30’da izleyiciyle buluşacak.
OYUNUN KONUSU
Anadolu’da başlayan ve özünde kardeşliği temsil eden Ahiliğin teşkilat halinde kurulmasında ve gelişmesinde Moğol saldırıları etken ve rol oynamıştır… Bu katliam derecesindeki saldırıların neticesinde batıya kaçan şehirli Türk esnaf ve sanatkârlar, Anadolu içlerine kadar ilerlemek zorunda kalırlar… Ahi Evran önce Kayseri’de sonra Kırşehir’de kurmuş olduğu ahi ocakları kalabalık göçlerle Anadolu’ya gelen esnaf ve sanatkârları maneviyat çatısı altında birleştirerek örgütlenmelerini sağlıyordu. Ahi merkezlerinde oluşturulan konuk evleri geceleri toplantı yerlerine sonrasında Ahî zaviyelerine dönüşüyorlardı. Bu çatılarda kendilerinden sonra gelenlerin, zorluk çekmeden kimseye yük olmadan tefecilere ve namerde el avuç açmadan alın teriyle yaşamlarını sürdürmeleri için onlara tezgâh ve alet alarak dükkân açmalarını sağlıyorlardı. Önce gelenler, sonra gelen çoğu; esnaf yahut sanatkâr, âlim, şair, tasavvuf ehli Alplere, gönül eri Alperenlere, Horasan erenlerine, kılıç eri gazilere, iş eri Ahîlere, ağaçerlere, abdallara, bacılara olmakla birlikte binlerce soydaşına kucak açıp mihmandarlık yapıyorlardı… İşte Oyunumuz bu düsturda rotasını çizerek seyircilerini o yılların çileli ama bir o kadar güçlü manevi havasına sürükleyecektir.
AHİ EVRAN KİMDİR?
Anadolu’da ahilik teşkilatının kurucusu olarak kabul edilen Ahi Evran, Azerbaycan’ın Hoy kasabasında dünyaya geldi. Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in zamanında burası bir Türk köyüydü. Ahi Evran da aslen Türk’tür. Uzun adı Nasir üd-din Ebül-Hakäyik Mahmud El Hoy’dur. Ancak bir gün herkesin korktuğu bir yılanın onu görünce uysallaşması sonucunda kendisine Evran lakabı verilmiştir. İlkokul eğitimini burada tamamlayan Ahi Evran daha sonra Horasan’a giderek burada çeşitli hocalardan dersler almıştır. Özellikle dönemin ünlü alimlerinden Razi’nin felsefe, Kuran ve Tefsir derslerini alarak kendisini geliştirmiştir. Osmanlı Devleti’nin gelişiminde önemli bir pay sahibi olan Ahi Evran 93 yaşında vefat etti. Hayatını kazanmak için zanaat öğrenmiş ve bunları Anadolu’da gezdiği yerlerde insanlara öğretmişti. Nefse düşman, akla yakın ve faziletli bir kişiydi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.