KOBİ’lerimiz ekonominin lokomotifidir

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ile birlikte düzenlediği 1. KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi, Sheraton Otel’de gerçekleştirildi.

KOBİ’lerimiz ekonominin lokomotifidir
Yayınlanma:

HABER FOTOĞRAF

ORHUN YILDIZ

Kongrenin açılışında konuşan Bakan Özlü, KOBİ’lerin bilişim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonla buluşmasının önemine işaret ederek bu kavramların üretim ve satışın vazgeçilmez unsuru olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

20 EKİME KADAR BAŞVURUN

KOBİ’lerin Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunun altını çizen Bakan Özlü, KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi kapsamında, 274 bin 279 işletmeye 6,7 milyar lira destek verdiklerini, geçen hafta da KOBİ Gelişim Destek Programı’nın kapsamını ve bütçesini genişlettiklerini anlattı. Bilanço usulünde defter tutan, orta ve yüksek teknolojili imalat sektöründeki KOBİ’lerin 11 Eylül-20 Ekim tarihlerinde programa başvurabileceklerini belirten Özlü, “Bu programda, bilişim teknolojisi altyapısını güçlendirmek isteyen KOBİ’lere tam destek veriyoruz. Özellikle orta ve yüksek teknoloji alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerimize, önemli bir finansman desteği sağlıyoruz. Sizlerden isteğim KOBİ Gelişim Destek Programı’nı ayrıntılı olarak incelemeniz. Projelerinizi hazırlayın ve bize gelin” diye konuştu. Bakan Faruk Özlü, ithal edilen bin kalem ürünü yerlileştirmeyi esas alan 1000 ürün, 1000 KOBİ Programı ile söz konusu ürünlerin bir defaya mahsus masraflarını, tasarımlarını ve Ar-Ge’lerini destekleyeceklerini belirterek, “KOBİ’lerimize, ‘Türkiye’de yap, desteği kap’ diyoruz. İthal edilen bin ürünü, bin KOBİ’yle eşleştireceğiz” dedi. Bilişimde ve yazılımda büyük bir sıçrama yapılması gerektiğini vurgulan Özlü, dijital mecraların artık büyük bir pazar haline geldiğini, KOBİ’lerin bu pazardan daha fazla pay almasını istediklerini dile getirdi.

BAŞKAN BARAN: KOBİ’LER ÇAĞIMIZIN AKINCILARIDIR

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da konuşmasında, üstlendikleri rol ve ülkeye sağladıkları katkı ile Türkiye ekonomisinin yapı taşları olan KOBİ’lerin sosyal ve ekonomik anlamda son derece hayati işlevleri yerine getirdiklerini bildirdi. Dünyada hızlı bir dijital dönüşüm yaşandığını, teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediğini vurgulayan Baran, “KOBİ’lerimizin uluslararası rekabet avantajı elde edebilmeleri için dünyadaki değişim ve dönüşüme ayak uydurmaları, işlerini büyütmek, hızlandırmak, verimliliği artırmak için teknolojinin olanaklarından en etkin biçimde yararlanmaları gerekiyor” dedi. İnternet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte tüketicilerin kullanım alışkanlıklarının da değiştiğini kaydeden Baran, şöyle devam etti, “Dijital mecralar başlı başına bir pazar haline geldi. Teknolojiye ayak uydurabilen şirketler, bu alanı aktif bir şekilde kullanıyor. Ülkemizin, yeni iş alanları açacak, inovatif ürün ve hizmetlerle ekonomiyi daha da canlandıracak, finansal yapısı güçlü, kurumsallaşmış KOBİ’lere ihtiyacı var. İşte bu noktada KOBİ’lerin bilişim teknolojisinin olanaklarından yararlanmaları kaçınılmazdır. Bu KOBİ’ler çağımızın akıncılarıdır. Küresel pazarları ancak bu özelliklere sahip KOBİ’lerimiz fethedebilir. KOBİ’lerimizin bilişim teknolojileri ile teçhiz edilmesi bu yüzden çok önemli.”

ATO’DA DİJİTAL DÖNÜŞÜM

ATO Başkanı Baran, ATO’da gerçekleştirdikleri dijital dönüşüm konusunda da şu bilgileri verdi, “Dijital altyapıyı yeniledik. Yılbaşında Elektronik Belge Yönetim Sistemi olan Belgenet’e geçtik. Bu sistemle, tüm iç ve dış yazışmaları Elektronik Belge Yönetim Sistemi üzerinden e-imzalı ve güvenli bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ardından, üyelerimizin kolaylıkla kullanabileceği bir web portalı hazırladık. Üyelerimizin yaklaşık yüzde 60’ı Oda Sicil Müdürlüğümüz tarafından verilen üç belgeyi almak üzere ATO’ya gelmek zorunda kalıyordu. Kayıt sureti, faaliyet ve ihale durum belgelerini internet üzerinden vermeye başladık. Yani 100 üyemizden 60’ı bu üç belgeden birini almak üzere ATO’ya gelmek zorunda kalıyordu. Artık bilgisayar başından www.atonet.org.tr adresinden bu belgelere on-line olarak ulaşabiliyor. Üyemiz, belgesini dijital imzalı olarak alabiliyor. Ayrıca E Devlet Kapısı’ndan da doğrulatabiliyor. E-devlet kapısında yer alan ilk ve tek oda olarak bu konuya da öncülük etmiş olduk.” Baran, ATO üyelerinin yoğun olduğu bölgelere kuracakları Belgematik’ler sayesinde üyelerin mesai saatleri dışında da faaliyet belgesi, ihale durum belgesi, kayıt sureti gibi belgeleri alabileceklerini ve aidat ödemelerini yapabileceklerini anlattı. ATO’nun eğitim ve etkinliklerimizden üyeleri haberdar etmek amacıyla “Mobil ATO” hizmetini başlattıklarını söyleyen Baran, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Ankaralı KOBİ’lerimizin rekabet gücünü geliştirecek projelerin yaşama geçmesi için her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

ÖZDEBİR: VERİMLİLİĞİN ANAHTARI TEKNOLOJİ

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir ise konuşmasında, Türkiye’nin yeni büyüme hikâyesinin temelinde yer alması gereken unsurları “verimlilik, yenilikçilik ve dijitalleşme” olarak sıraladı. Teknoloji ile birlikte kullanılan yenilikçilik ve dijitalleşme kavramlarının ekonomik yaşamın en önemli öğeleri haline geldiğini vurgulayan Özdebir, “Ekonomimizin dinamizmi ve aynı zamanda bel kemiği olan KOBİ’lerin yenilikçilik faaliyetleri ve dijitalleşmesi ile birlikte verimlilikleri yükselebilecektir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda verimliliğin en önemli anahtarı olarak karşımıza çıkan unsur teknoloji ve inovasyondur” dedi. Son açıklanan KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında orta yüksek ve yüksek teknolojili üretim yapan firmaların Endüstri 4.0 kapsamında sunacakları projelerin 500 milyon TL’lik bir bütçe ile KOSGEB tarafından destekleneceğini hatırlatan Özdebir, “Program tarafından hedeflenen unsurlardan bir tanesi de KOBİ’lerimizin bilişim teknolojisi altyapılarını geliştirmektir. Yalnızca bu program dahi artık Türkiye’nin, biraz önce size bahsettiğim yeni büyüme hikâyesine ciddi şekilde hazırlandığını ortaya koymaktadır” diye konuştu.

BAŞKAN AKTEPE: BİLİŞİM GELECEKTİR, GÜÇTÜR

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Rahmi Aktepe de bilişimin önemini vurguladığı konuşmasında, “Bilişim gelecektir, güçtür. Bilgi teknolojilerine sahip olanlar geleceğe de sahip olurlar” dedi. Türkiye’nin girişimcilikte hızlı yol aldığını, yeni iş fikirlerini hayata geçirmek için rekabet edebilir bir altyapıya sahip olmak gerektiğini belirten Aktepe, “Rekabet edebilmenin en etkili yolu bilim ve teknolojiden geçiyor. Ancak bilim ve teknolojiden arzu ettiğimiz oranda faydalanamıyoruz” diye konuştu. Aktepe, KOSGEB desteklerinin üretimi özendirecek şekilde organize edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

KOBİLERİN YANINDA OLUN

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise “KOBİ’ler diyar diyar gezip ürünlerini satmak zorunda ve ayakta durmak zorunda olan kuruluşlardır” dedi. Üniversiteler, meslek kuruluşları gibi kurumların KOBİ’lerin yanında yer alması gerektiğini belirten Aydın, paydaşların sahada beraber çalışması gerektiğinin altını çizdi. Aydın ayrıca haberleşme teknolojilerinin yerlileştirilmesi üzerine çalıştıklarını da söyledi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ MASAYA YATIRILDI

Kongre programı kapsamında “Dijital Dönüşüm, Yeni Fırsatlar ve KOBİ’ler” konulu bir panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Elife Ünal, Bakanlığın sanayi dönüşümüne yönelik yol haritası belirlediğini ve bu çalışmalar çerçevesinde 4. Sanayi Devrimi Başkanlığı birimi kurulduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.