Kurban Bayramı çocuklara nasıl anlatılmalı?
Psikolojik Danışman Şevval Ayhan, “Kurban Bayramı’nı çocuklara anlatırken somut etkinlikler üzerine odaklanmalıyız. Hayvan kesimi gibi konuları kapalı bir şekilde ele alarak, çocukları travmatik görüntülerden korumalıyız.” dedi.
ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Psikolojik Danışman Şevval Ayhan, çocuklarla dikkat eksikliği üzerine oyun terapisi ve resim analizi gibi çalışmalar yaparken, yetişkinlerle de bilişsel davranışçı terapi seansları düzenliyor.
Yaklaşık 2 yıldır sektörde olan Ayhan, Kurban Bayramı'nı çocuklara nasıl anlatmamız gerektiğine dair önemli bilgiler paylaştı. Şevval Ayhan, Kurban Bayramı'nın çocuklara nasıl anlatılması gerektiği konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Ayhan, çocukların soyut kavramları anlamakta zorlandığını belirterek, bayramın somut yönlerine odaklanmanın ve hayvan kesimi gibi travmatik olabilecek görüntülerden çocukları uzak tutmanın önemini vurguladı.
SOMUTLAŞTIRMAK ÖNEMLİ
Kurban Bayramı’nı çocuklara nasıl anlatmalıyız?
Kurban Bayramı, dini yönü olan bir bayram ve çocukların soyut kavramları anlaması zordur. Çocuklara daha somut kısımlar üzerinden anlatmak gerekir. Örneğin, bayramda akrabalarla bir araya gelmek, harçlık almak, şeker toplamak gibi somut etkinlikler üzerine yoğunlaşılmalı.
Hayvan kesimi gibi konular ise daha kapalı bir şekilde anlatılmalıdır. Neden kurban kesildiği, bunun ihtiyacı olanlara yardım amacı taşıdığı vurgulanmalıdır. Çocukları hayvan kesim alanlarına götürmek travmatik olabilir, bu yüzden bu tür görüntülerden uzak tutulmaları önemlidir.
Çocuklara kurban kesimini nasıl anlatabiliriz? Evde kesim yapılırken çocuklar bu durumu görüyor. Nasıl yaklaşmalıyız?
Öncelikle, Kurban Bayramı’nın amacı anlatılmalı. Yardımlaşma ve paylaşma üzerine vurgu yapılmalı. Evet, etler kesiliyor ama bu etlerin ihtiyacı olan insanlara verileceği ve birilerini mutlu etmek için yapıldığı anlatılabilir. Çocukları kesim alanından ve mutfakta etlerin işlendiği süreçten mümkün olduğunca uzak tutmak iyi olacaktır. Göz önünde hayvan kesilmesi, çocuğun hem hayvana hem de ete karşı olumsuz tutum geliştirmesine neden olabilir. Çocukların yardımlaşma kısmına dâhil edilmesi, mesela etlerin ihtiyaç sahiplerine götürülmesi sürecinde yer almaları olumlu olabilir.
Yardımlaşma ve paylaşma konusunda başka ne gibi örnekler verebiliriz?
Bayram ziyaretlerinde aile büyükleriyle bir araya gelmek, sohbet etmek gibi klasik etkinlikler olabilir. Bunun dışında, yardımlaşma kavramını daha somut hale getirmek için birlikte ihtiyaç sahiplerine yardım götürmek, yardımlaşmanın anlamını çocuklara gösterebilir. Ancak, çocukların anlayamayacağı detaylı kavramlara girmemek ve onların anlayabileceği basit örneklerle açıklamak daha faydalı olacaktır.
"ÇOCUKLARA ASLA YALAN SÖYLEMEYİN!"
Çocuklar bayram boyunca meraklı sorular sorabiliyor. Bu sorular karşısında ebeveynler nasıl bir yaklaşım sergilemeli?
Çocukların sorduğu sorulara asla yalan söylememek önemli. Sorulara, çocuğun yaşına uygun ve basit cevaplar vermek en doğrusu. Detaylara girmeden, çocukların anlayabileceği şekilde açıklamalar yapılmalı. Örneğin, 'Neden kurban kesiliyor?' sorusuna 'İhtiyacı olan insanlara yardım etmek için' şeklinde cevap verilebilir. Çocukların sorduğu kadarına dürüst ve basit bir şekilde cevap vermek yeterlidir.
Önemli olan, çocukların soyut kavramları anlamadığını unutmadan, onlara somut ve anlayabilecekleri şekilde bayramı anlatmaktır. Hayvan kesimi gibi travmatik olabilecek görüntülerden uzak tutulmaları ve bayramın paylaşma, yardımlaşma yönüne odaklanmaları, çocuklar için daha sağlıklı olacaktır. Sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.