Lise öğrencileri kendi CNC tezgahını üretti
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesi Atatürk Anadolu Lisesinde bir grup öğrenci ve öğretmen, piyasada çok pahalı olan CNC makinesi üretti.
Öğrenci ve öğretmenler tarafından model uçak yapımı için 2015 yılında üretilen CNC makinesi, bugün fizik deneylerinde kullanılacak malzemelerin yapımı için de kullanılıyor. Tasarımın kendilerine ait olduğunu kaydeden Matematik Öğretmeni Serkan Kahraman, "2015 yılında 3 öğrenci, ben ve Biyoloji Öğretmeni Yalçın Sayar ile birlikte ahşap gövdeli CNC makinesini yaptık. Makinemizin tasarımı tamamen bize ait. Makinenin tasarım kısmı uzun sürdü. Bütün parçaları öğrenciler monte etti. İlk olarak model uçak projesinin kesimi için yapmıştık. Daha sonra CNC makinesini fizik deneylerinde kullanılan malzemeleri yapmak için kullanmaya başladık. Makineden çıkan parçalarla yaptığımız model uçaklarımız Türkiye’de çeşitli yarışmalara katıldık. TÜBİTAK’ın uluslararası İHA yarışmasının tasarımını bu makinede yaptık" dedi.
"Bizim yaptığımız CNC’nin gövdesi ahşaptan, dışarıdaki CNC’lerin gövdesi metal"
Zamandan tasarruf sağladıklarını söyleyen Kahraman, "CNC ile maliyeti azattık ve hatasız ürün elde ettik. Elle yapımı uzun süren bir ürünü CNC kısa sürede yaparak zamandan tasarruf sağlıyor. Dışarıda 5 bin dolarlık ve boyutları aynı olan CNC’yi biz kendimiz tasarlayarak yaptık. Bizim yaptığımız CNC’nin gövdesi ahşaptan, dışarıdaki CNC’lerin gövdesi metal. Bizim ürettiğimiz CNC metal kesmiyor ama ahşap, fleksi ve köpüğü istenilen hassasiyetle 3 boyutlu işliyor" ifadelerini kaydetti.
"Gövdesi ahşap olan CNC makinesi biraz maliyetle metale çevrilebilir"
CNC makinesinin okulda 2 yıldır kullanıldığını kaydeden Kahraman, "CNC makinesi okulumuzda 2 yıldır projelerde kullanılıyor. Makineyi tasarlayarak yaptığımız öğrenciler mezun oldu. Şuanda yeni ekiple çalışmaya devam ediyoruz. Bir sonraki projemiz robotik olacak. Çalışmalarımız sürüyor. CNC makinesinin maliyeti 2 bin TL civarında tuttu. CNC reklam sektöründe, sanayide sıklıkla kullanılıyor. Gövdesi ahşap olan CNC makinesini biraz maliyet yapılarak metale çevrilebilir. Metal olduğunda sert malzemesi olan işler yapılabilir" dedi.
"Okulumuz bilimsel projelere destek veriyor"
Okul idaresine teşekkür eden Kahraman, "CNC makinemiz 20 santim uzunluğunda 2D kesimi yaklaşık 15 dakika gibi bir sürede tamamlıyor. 3D olduğu zaman bu süre daha da artıyor. Makinenin yaptığı bir ürünü el ile yapmak çok zahmetli bir iş. Okulumuz bilimsel projeleri destek veriyor. Ben ve ekip arkadaşlarım okul idaresine teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Hedefimiz öğrencilerimizin proje olarak ürettikleri her türlü bilimsel çalışmayı uygulayabilmektir"
Projelere destek verdiklerini belirten Lüleburgaz Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Suat Öz ve Müdür Yardımcısı Barış Öktem, "Okulumuzda kültürel, sanatsal, sportif, bilimsel faaliyetlere büyük önem verilmektedir. Öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini sağlamak için bütün imkanları onlara seferber ediyoruz. Bu çerçevede okulumuzda bir bilim odası oluşturduk. Öğrencilerimiz burada ilgi duyduğu alanlarda bilimsel faaliyetlerine devam etmektedir. Okulumuz öğretmenlerinden Serkan Kahraman gözetiminde öğrencilerimiz el yapımı bir CNC makinesi yapıldı. Bu makine ile her türlü modelleme işlemi yapılmaktadır. Hedefimiz öğrencilerimizin proje olarak ürettikleri her türlü bilimsel çalışmayı uygulayabilmektir" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.