Manisa'daki zehirlenme vakaları Meclis gündeminde
Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında yaşanan zehirlenmeler, TBMM Genel Kurulu gündemine taşındı.
Manisa'da 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında peş peşe yaşanan zehirlenme olayları, TBMM Genel Kurulunda tartışıldı. AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Manisa'daki olayla ilgili vali ile birlikte sağlık ekiplerinden bilgi almaya çalıştıklarını belirterek, ''Biraz önce Sayın Bakanımızın 23 Mayıs'taki zehirlenme dolayısıyla söylediği 1 askerimizin vefat etmesi hadisesi, 23 Mayıs'ta olan hadisedir. Bazı arkadaşlar, kamuoyu, zannediyorum dünkü, 17 Haziran'daki yemekle ilgili anlamış olabilir. Değerli arkadaşlar sadece Manisa'da yemek veya askerlik yapılmıyor, yemek verilmiyor. Şimdi burada arkadaşlarımız bazı şeyleri eleştiriyor, 'özelleştirildi, şöyle oldu' diye. Sadece askerlerde bu yemek hizmeti dışarıdan satın alınmıyor, bugün kamu kurumlarının neredeyse tamamına yakını yemek hizmetini artık dışarıdan satın alıyor. Dolayısıyla burada AK Parti gelmiş de 2003'te yemek hizmetini özelleştirmiş ya da yemek hizmetini dışarıdan alıyor değil, burada yemek hizmeti 2000 yılından bu yana dışarıdan alınıyor'' ifadelerini kullandı.
Berber, denetimin önemine dikkat çekerek, ''Çünkü artık gıda hijyeniyle ilgili olarak Türkiye'de ve dünyada gelişmiş olan teknolojilerin hepsi Türkiye'de bugün kullanılıyor. Bu konuda, bu şekilde münferit olaylar üzerinden sanki Türkiye'deki bütün askerî birliklerde ve Türkiye'deki bütün kamu kurumlarında yıllardır, Millî Eğitim Bakanlığının taşımalı eğitim yapılan yerlerinde de aynı şekilde yemek hizmeti veriliyor, duydunuz mu şimdiye kadar'' şeklinde konuştu.
CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ise, “23 ve 25 Mayıs'ta Manisa'da zehirlenmeler olduğu zaman Cumhuriyet Halk Partisi Manisa milletvekilleri araştırma önergesi verdi. 12 Haziran'da Mecliste bu konu tartışıldı. AKP sözcüsü, 'Arkadaşlar daha önemli işlerimiz var, gensoru var' dedi. Çocuklarımız zehirleniyor, ‘geniş zamanda tartışalım’ diyorsunuz. Çocuklarımızın ölmesini mi bekliyorsunuz'' dedi.
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, devletin askerlere karşı sorumluluğunun daha çok olduğunu savunarak, ''Milli Savunma Bakanımız bir noktayı eksik bıraktı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 28. Mekanize Piyade Tümeninde 68 asker zehirlenme tanısıyla hastaneye kaldırıldı. Özelleştirme niye yapılır? Devlet yükümlülüklerinin bir bölümünü piyasaya devretmeyi seçer. Piyasaya devretmeyi seçtiğiniz zamana bunları çoktan kabul etmişsinizdir'' diye konuştu.
MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın olayı ciddiye almadığı endişesi taşıdığını belirterek, “5 bin 470 askerimiz yemek yedi. Bu yemekten yiyen 590 asker etkilendi. Hiç yemediği halde etkilendiğini belirten askerler oldu. Bu firmanın sadece Manisa'daki ihalesi mi iptal edildi? Çünkü bu firmanın Türkiye'nin değişik yerlerindeki kamu kuruluşlarına, askeri kışlalara yemek verdiğini biliyoruz. Firma da tartışmalı hale gelmiştir. Manisa'da firmanın yemek verdiği dördüncü defa askerlerimizin zehirlenmiş olması, son zehirlenmeye kadar hiçbir şey yapılmamış olması, yetkililer tarafından ikna edici açıklamaların yapılmaması, olayın basitleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz'' şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.