MEB Müsteşarı Tekin'den TEOG açıklaması
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin yerini alacak çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
MEB Müsteşarı Tekin, "Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi" ve "Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I&II" projeleri ulusal açılış toplantısına katıldı. Toplantı sonrası gazetecilerin TEOG'un yerine gelecek modele ilişkin soruları üzerine Tekin, 2013'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde "Ortaokullardan liseye geçişte sınavsız bir modele yavaş yavaş evrilmemiz gerekiyor.
Bununla ilgili tedbirlerinizi alın" dediğini hatırlatarak şunları söyledi:
"TEOG denilen sistem, çocuklarımızı ortaokul ortalamalarına göre liseye yerleştirme modeliydi. Fakat kamuoyunda önceki alışkanlıkların da etkisiyle bu bir merkezi sınav edasına büründü. Fakat biz bu esnada zaten ortaokullardan liselere sınavsız geçişle ilgili değişik modeller üretmiştik. Şu anda da elimizde bu modellere ilişkin alternatifler var."
Tekin, ana çerçevesi ortaokullardan liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların sınav baskısını, stresini hissetmeden liselere yerleştirildiği bir modelin ana felsefe olduğu alternatifler olduğunu vurgulayarak, "Biz bunları hem Bakanlar Kurulumuzda hem de Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra detaylarını da kamuoyuna sunup süreci başlatmış olacağız" diye konuştu.
Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı modellerin değişik türevlerinin bulunduğunu kaydeden Tekin, "Onlar üzerinden üretilmiş değişik varyasyonlar" dedi.
Bakanlar Kurulunda sunum yapmak üzere hazır olduklarını vurgulayan Tekin şunları kaydetti:
"Bakanlar Kurulumuza Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız böyle bir şey için bizi davet ederlerse, bize böyle bir talimat verirlerse biz de o tarihte sunumumuzu yapabiliriz."
Gazetecilerin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün adrese dayalı sistemle ilgili mesajları oldu" şeklindeki hatırlatması üzerine ise Tekin, "Kamuoyunda tartışılan, fikir beyan edilen her türlü modelin içinde yer aldığı bir alternatif. Ana felsefesi liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.