Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan enflasyon değerlendirmesi: Beklediğimizden yüksek...

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamalarda, dezenflasyon sürecinin makroekonomik göstergelerle uyumlu ilerlediğini ve yılın kalanında enflasyonun istikrarlı şekilde gerileyeceğini öngördüklerini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan enflasyon değerlendirmesi: Beklediğimizden yüksek...
Yayınlanma:

Karahan, cari açığın yıl sonunda 20 milyar doların altına inmesinin beklendiğini, ayrıca Türkiye'nin sıcak para ihtiyacı olmadığını vurguladı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına da dikkat çeken Karahan, enflasyonun kalıcı olarak yüzde 5 hedefine ulaşılana kadar çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Karahan, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının Ağustos 2023'ten bu yana 100 milyar dolar azaldığını ve bu sürecin kontrollü olarak devam ettiğini belirtti. Ayrıca, faiz oranlarının belirlenmesinde enflasyon eğiliminin dikkate alındığını ve kademeli bir para politikası izlediklerini açıkladı. Yüksek enflasyon dönemlerinde belirsizliklerin artabileceğini, ancak Merkez Bankası'nın dikkatli ve ihtiyatlı hareket edeceğini söyledi.

Carry trade ve swap işlemlerine değinen Karahan, swap bakiyesinin 20 milyar doları geçmediğini ve rezervlerin 157 milyar dolar olduğunu bildirdi. Enflasyon beklentilerinin, özellikle hane halkı tarafında yüksek olduğunu, ancak enflasyon düştükçe bu beklentilerin iyileşeceğini belirtti. Kuruluşlar arası eş güdümün önemine değinen Karahan, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için kamu maliyesiyle uyum içinde çalıştığını da vurguladı.

Karahan ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile alınan kararların koordinasyon içinde olduğunu belirterek, zorunlu karşılık oranlarının artırılmasının kuru yönetmekten ziyade para politikasını desteklemek amacıyla yapıldığını söyledi. Reel sektörde ise 2024'te büyümede bir miktar yavaşlama beklendiğini ancak enflasyonun düşmesiyle sürdürülebilir büyümenin sağlanacağını belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.