Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çukurçayır: Ülke genelindeki yağış azlığı tüm sektörleri etkileyecek
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, iklim değişikliğinin Türkiye genelindeki etkilerini değerlendirerek, "Aşırı hava olayları da iklim değişikliğinin insanoğlunun önüne koyduğu bir faturalardan sadece bir tanesidir." dedi.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
İklim değişikliğinin en somut göstergeleri arasında mevsim kaymaları, aşırı sıcaklık ve kuraklık, toprak verimsizliği ve doğal afetler olurken Türkiye'de de bu etkiler özellikle son yıllarda kendini gösteriyor.
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "Şu ana kadar olan sıcaklık ve yağış durumuna baktığımız zaman ülkemizde mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar ve yine bazı bölgelerimizde mevsim normalleri üzerinde yağışlar kaydedildi." diyerek, ülke genelindeki yağış oranını şu şekilde sıraladı:
MARMARA
Bölgenin şubat ayı yağışı 31.1 mm, normali 70.7 mm ve 2023 yılı Şubat ayı yağışı 38.0 mm'dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 56, 2023 yılı Şubat ayı yağışlarına göre yüzde 18 azalma gerçekleşti.
EGE
Bölgenin şubat ayı yağışı 28.7 mm, normali 76.3 mm ve 2023 yılı Şubat ayı yağışı 13.6 mm'dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 62 azalma, 2023 yılı Şubat ayı yağışlarına göre yüzde 100’den fazla artma gerçekleşti.
AKDENİZ
Bölgenin şubat ayı yağışı 49.8 mm, normali 82.2 mm ve 2023 yılı Şubat ayı yağışı 37.9 mm'dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 40 azalma, 2023 yılı Şubat ayı yağışlarına göre yüzde 31 artma gerçekleşti.
İÇ ANADOLU
Bölgenin şubat ayı yağışı 15.3 mm, normali 35.2 mm ve 2023 yılı Şubat ayı yağışı 21.7 mm'dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 57, 2023 yılı Şubat ayı yağışlarına göre yüzde 30 azalma gerçekleşti.
KARADENİZ
Bölgenin şubat ayı yağışı 26.3 mm, normali 52.8 mm ve 2023 yılı Şubat ayı yağışı 73.6 mm'dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 50, 2023 yılı Şubat ayı yağışlarına göre yüzde 64 azalma gerçekleşti
DOĞU ANADOLU
Bölgenin şubat ayı yağışı 40.9 mm, normali 54.4 mm ve 2023 yılı Şubat ayı yağışı 55.3 mm'dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 25, 2023 yılı Şubat ayı yağışlarına göre yüzde 26 azalma gerçekleşti.
GÜNEYDOĞU ANADOLU
Bölgenin şubat ayı yağışı 67.1 mm, normali 76.9 mm ve 2023 yılı Şubat ayı yağışı 79.4 mm'dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 13, 2023 yılı Şubat ayı yağışlarına göre yüzde 16 azalma gerçekleşti.
"TÜM SEKTÖRLER POTANSİYEL RİSK ALTINDA"
Çukurçayır, "Bu açıklamalardan da görüleceği gibi İç Anadolu Bölgesi sadece Şubat ayında uzun yıllar ortalamalarının yüzde 57 daha altında yağış aldı. Türkiye’de özellikle içme suyu açısından baktığımız zaman neredeyse tek kaynağımız yağışlardır. Dolayısıyla yağışlarda ki azalmanın ilk olarak etkileyeceği nokta içme suyu olacaktır. Daha sonra suya dolaylı ya da doğrudan bağımlı tüm sektörler gelecektir. Tarımdan sanayiye, eğitimden sağlığa kadar tüm sektörler yağış azlığı nedeniyle potansiyel risk altındadır." değerlendirmesini yaptı.
İklim değişikliğine bağlı olarak gerçekleşen aşırı hava olaylarının insanların faaliyetlerinden kaynaklandığını vurgulayan Çukurçayır, "İnsanoğlunun faaliyetleri nedeniyle başta sera gazları emisyonu ve su kaynaklarının kirletilmesi, deniz ve kara ekosistemlerinin tahrip edilmesi iklim değişikliğine neden olmaktadır. Aşırı hava olayları da iklim değişikliğinin insanoğlunun önüne koyduğu bir faturalardan sadece bir tanesidir." diye konuştu.
"ANKARA NİSPETEN DAHA ŞANSLI"
Ankara'nın İç Anadolu bölgesinde yer alan bir şehir olduğu için aşırı hava olaylarına karşı kıyılarda bulunan yerleşim yerlerine göre nispeten daha şanslı olduğunu söyleyen Çukurçayır, "Ankara’da yüksek sıcaklıklar ve sıcak hava dalgaları, toz fırtınaları ve toz taşınımı, kararsız atmosferik koşullar nedeniyle şiddetli yağışlar ve dolu yağışlarına maruz kalabilmektedir. Çok nadir olarak hortum da görülebilmektedir." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.