Mevlit Kandili nedir? Neden kutlanır? Mevlit Kandilinde hangi dualar okunur?

İslam dünyası, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in doğumunu anmak için her yıl Mevlit Kandili’ni büyük bir coşkuyla idrak ediyor. Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12. gecesine denk gelen bu mübarek gece, Müslümanlar için hem Peygamber sevgisinin, hem de onun ahlakını hatırlama ve yaşatma fırsatıdır.

Mevlit Kandili nedir? Neden kutlanır? Mevlit Kandilinde hangi dualar okunur?
Yayınlanma:

Mevlid Kandili, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in doğumunun kutlandığı gecedir. Mevlid , "doğum" anlamına gelir ve bu gece, Hz. Muhammed’in dünyaya gelişi dolayısıyla "Mevlid" adıyla anılmaktadır. Bu mübarek gece, Müslümanlar için manevi bir yenilenme fırsatı sunar, Peygamber Efendimiz’in hayatı, örnek kişiliği ve öğretileri hatırlanır.

f226229187e740ccbb76d1e23989c11e.jpg

MEVLİD KANDİLİ NEDEN KUTLANIR?

Mevlid Kandili, İslam dünyasında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in doğumunu kutlamak, onu rahmetle anmak, hayatındaki örnek davranışlarını hatırlamak ve bu ahlaki değerleri hayatımıza kazandırmak amacıyla kutlanır. Bu gece, aynı zamanda Müslümanlar için bir fırsat olarak görülür; hem geçmişte yapılan hatalar için tövbe edilir hem de geleceğe dair iyi dilekler ve dualar edilir.

new-folder-8-kandil11.jpg

MEVLİD KANDİLİNDE HANGİ DUALAR OKUNUR?

Mevlid Kandili’nde, Müslümanlar, özellikle şu duaları ve ibadetleri yerine getirirler:

Salavatlar: Peygamber Efendimiz’e salat ve selam göndermek için salavatlar okunur. "Allahümme salli ala seyyidina Muhammed" gibi salavatlar, bu gecede sıkça tekrarlanır.
Kelime-i Tevhid: "La ilahe illallah Muhammedün Resulullah" denilerek Allah’ın birliği ve Peygamberimizin risaleti hatırlanır.
Peygamber Efendimiz için özel dualar: Hz. Muhammed’in insanlığa getirdiği mesajlar anılarak, ümmeti için af ve mağfiret dilenir.
Kur’an-ı Kerim tilaveti: Kur’an-ı Kerim okunarak sevap kazanılır ve Peygamberimiz’in sünnetine uyulur.

Bu mübarek gecede, bolca tövbe ve istiğfar edilmesi, Peygamber Efendimiz’in sünnetine uygun davranılması ve onun ahlakını hayatımıza yansıtma niyetiyle dualar edilmesi, İslam âlimlerince tavsiye edilmektedir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.