Okyanus ve denizlerdeki ekosistem ortadan kalkabilir

İklim değişikliğine bağlı olarak artan deniz sıcaklıklarının mercanları ciddi şekilde tehdit ettiği ve bu durumun okyanus ve denizlerdeki yaşam alanını tehdit ediyor.

Okyanus ve denizlerdeki ekosistem ortadan kalkabilir
Yayınlanma:

Dünya genelinde deniz sıcaklıklarının artması, okyanus ve denizlerdeki ekosistemlerinin kırılgan parçalarından biri olan mercan resiflerinin sağlığını tehdit ediyor. Son araştırmalar, tropikal sulardaki deniz sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaştığını ve bu durumun mercanların hayatta kalma şansını azalttığını gösteriyor.

Yapılan çalışmalarda Güney Pasifik ve Hint Okyanusu'nda bulunan birçok mercan resifinin sıcaklık stresi altında olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, deniz sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesinin, mercanların besin kaynaklarını azalttığını ve renkli alglerle olan simbiyotik ilişkilerini bozduğunu belirtiyor.

Mercanların ölümü sadece bir türün kaybı değil, aynı zamanda birçok canlının yaşam alanını kaybetmesi anlamına geliyor. Araştırmacılar, mercanların yok olmasıyla birlikte denizlerdeki mikro canlılardan başlayarak balinalara kadar uzanan geniş bir ekosistemin ortadan kalkabileceğini belirtiyor.

Mercanların yaşam alanlarındaki asitlenme ve deniz seviyesindeki artış, bu kırılgan ekosistemler üzerindeki baskıyı artırıyor.

Bu durum, denizlerin oksijen üretimi, karbon yutak görevi, gıda kaynağı ve turizm faaliyetleri gibi önemli işlevlerini de olumsuz etkiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.