Olimpiyat açılışında Paris'teki katliamı andılar

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde, Cezayirli sporcular, Sen Nehri'ne gül bırakarak 1961'de Paris'te katledilen Cezayirlileri andı.

Olimpiyat açılışında Paris'teki katliamı andılar
Yayınlanma:

Açılışta, 6 bin 800 sporcu 85 tekneyle 6 kilometrelik bir güzergahı geçti. Cezayir kafilesi, ellerindeki bayraklar ve güllerle törene katıldı ve nehre gül bırakarak, tarihsel bir olayı anma anlamında bir jest gerçekleştirdi.

Fransa'da 5 Ekim 1961 tarihinde, Cezayirliler için bir sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Tepki olarak, 17 Ekim 1961'de yaklaşık 30 bin Cezayirli barışçıl bir gösteri düzenledi. Ancak, dönemin Paris Emniyet Müdürü Maurice Papon'un emriyle polis, göstericilere sert bir müdahalede bulundu. Olaylar sonucunda binlerce kişi yaralandı, yaklaşık 14 bin kişi gözaltına alındı. Resmi kaynaklar tam olarak kaç kişinin hayatını kaybettiğini belirleyemese de, bağımsız kaynaklar ve tanıklar, 300'den fazla Cezayirlinin öldüğünü ve çoğunun polis tarafından vurulduğunu bildirdi.

Fransa, 1998'de sadece 40 kişinin ölümünü kabul etti ve bu olayları "devlet suçu" olarak tanımladı. Ancak, 28 Mart 2024'te Fransa Ulusal Meclisi, 1961 Paris Katliamı'nı kınayan bir önergeyi onayladı. Bu önergede, olayın detayları hatırlatılarak, polis müdahalesinin ölümcül olduğu ifade edildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.