Ormansızlaşma iklim krizini tetikliyor!

Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, yangınların iklim krizini hızlandıran karbon emisyonlarına yol açtığını ve iklim krizinin orman yangınlarının dönemini uzattığını belirtti.

Ormansızlaşma iklim krizini tetikliyor!
Yayınlanma:

Manavgat'ta 28 Temmuz 2021'de başlayan ve 140 bin hektar orman alanını yok eden yangının yıl dönümünde Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin tehlikelerine dikkat çekti.

Prof. Dr. Tolunay, "Hava sıcaklıkları ve iklim olayları çok hızlı değişiyor. Bu şekilde devam ederse 2100 yılında dünya, 1850'ye göre 4,5-5 derece daha sıcak olabilir. İklim değişikliğinin nedenlerinden biri de ormansızlaşma." dedi.

Tolunay, ormanları ve sulak alanları iklim değişikliğiyle mücadelede en büyük müttefikler olarak nitelendirdi ve ormansızlaşmanın hızla tarım, yaşam alanları, meralar ve maden sahalarına dönüştüğünü vurguladı.

KARBON EMİSYONLARININ ARTIŞI

Tolunay, "İnsan etkinliği sonucu atmosfere verilen sera gazı emisyonlarının üçte ikisi fosil yakıtlardan, üçte biri ise ormansızlaşma ve arazi kullanım değişikliklerinden kaynaklanıyor. Ormanlara zarar vererek kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz. Son 30 yılda dünyada 178 milyon hektar civarında ormansızlaşma yaşandı." diye konuştu.

Türkiye'deki orman alanlarının karbon tutma kapasitesine değinen Tolunay, Manavgat yangınının sonuçlarıyla ilgili bilgi verdi. "1 hektarlık ormanda 100-110 ton karbon bulunabilir. Yangın sırasında bu karbonun yarısı yanabilir ve 150-200 ton karbondioksit emisyonu oluşabilir. Manavgat yangınında 9,3 milyon ton karbondioksit, 27 bin ton metan ve 1,5 ton diazot monoksit emisyonu oluştu." ifadelerini kullandı.

YANGIN REJİMİ DEĞİŞİYOR

Tolunay, yangın rejiminin değiştiğini ve yangınların daha sıcak ve kurak şartlarda hızlı yayıldığını belirtti. "Ege ve Akdeniz'de yangın sezonu mayıs-ekim arasıydı, artık nisan ayından itibaren büyük yangınlar çıkmaya başlıyor. Karadeniz'de ise kış döneminden itibaren yangınlar oluyor. Yangın çıktıktan sonra kontrol etmek zorlaşıyor." dedi.

"YANGINLARI ÖNLEMEK ANA STRATEJİ OLMALI"

Tolunay, orman yangınlarının ana kaynağının insanlar olduğunu ve ormanda ne kadar fazla insan yaşamaya başlarsa yangın tehlikesinin de o kadar artacağını belirtti. "Artık iklim değişikliğiyle birlikte yeni bir yangın rejimine geçtik. Temel stratejimiz yangın çıkmasını engellemek olmalı. Yangınla mücadelede sadece helikopter ve uçak sayısına odaklanmak yerine, vatandaşların yangın konusunda bilinçli olduğu bir stratejiye ihtiyaç var. Orman yangınları sadece ağaçları değil birçok canlıyı da yok eder. Bu nedenle vatandaşları yangın konusunda daha fazla bilinçlendirmek ve eğitmek gereklidir." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.