Özel günlerin popüler yemeği: Ankara Fırın Aşı

Ankara'ya ait lezzetlerden biri olan Fırın Aşı muhteşem bir ana yemek olarak sofralarda yerini alacak. Enfes lezzeti ve sunumuyla Fırın Aşı, etli yemek severlerin favorisi olacak.

Özel günlerin popüler yemeği: Ankara Fırın Aşı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ANADOLUGAZETE.COM.TR

Ankara'nın meşhur ana yemekleri arasında yer alan Fırın Aşı, sofraları süslemeye devam ediyor. Akşam yemeklerinde masasında et eksik etmeyenlerin çok seveceği Fırın Aşı, içine konulan malzemeleriyle tam bir vitamin deposu. Hem günlük hem de misafir menülerinde tercih edebileceğiniz Fırın Aşı'nın yapımını sizler için araştırdık.

YAPIMI MAHARET İSTEYEN BİR YEMEK: FIRIN AŞI

Ankara'ya özgü bir yemek olarak bilinen Fırın Aşı'nın yapımı biraz zaman alsa da sonucunda ortaya çıkan lezzet için beklemeye değiyor. Genellikle düğün ve bayram gibi özel günlerde sıkça yapılan bu muhteşem et yemeğini bir yiyen bir daha istiyor.

Fırın Aşı'nı pişirmek için birkaç aşamadan geçirilmesi gerekiyor. Burada önemli olan şey yemeğin çok ağır bir biçimde uzun süre kısık ateşte pişirilmesi. Bu püf noktaları yerine getirildiğinde ortaya efsanevi güzellikte bir yemek çıkmış oluyor.

ank-yemek.jpg

Anadolu'nun geleneksel yemeklerini sofralarına taşımak isteyenlerin tarif listesinde Fırın Aşı en baştaki yerini alacak. Nohut ve aşurelik buğdayla pişirilen bu yemek, yöre halkı tarafından da çokça pişirilirken, damak çatlatan lezzeti ile Ankara dışında da çok konuşulacak.

FIRIN AŞI NASIL YAPILIR?

Fırın Aşı için gerekli malzemeler:

  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • 150 g nohut
  • 2 orta boy soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 6-7 tane tuzlanmış, kurutulmuş kaburga kemiği
  • 1 çay kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Tuz

ank-yemek-2.jpg

Fırın Aşı yapım aşamaları:

  • Kaburga kemiği, tuzunu çıkartmak için bir gece önceden ıslatılır.
  • Buğday ve nohut bir gece önceden suda bekletilir.
  • İnce İnce doğranmış soğan, sarımsak, salça, tuz, biber, nohut, buğday hep beraber mahalle fırınında kullanılabilecek bir tencereye konur.
  • Kemikler en üste yerleştirilir.
  • Sonra üstünü örtünceye kadar su ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılarak akşam fırına verilir.
  • Tencerenin içindeki malzeme sabaha kadar yavaş yavaş pişer.
  • Sabahleyin yemeğe hazır olur. Servis yaparken kemikten etler ayrılır.
  • Arzu edilirse, mahalle fırını yerine evde tencere içerisinde kısık ateşte uzun sürede pişirilerek de hazırlanabilir.

Kaynak:Haber Merkezi

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.