Peynir için yeni tebliğ taslağı: Taklit peynirlere geçit yok!

Tarım ve Orman Bakanlığı, peynir sektöründe tüketiciyi koruma altına alacak yeni bir düzenleme hazırlığında. Yeni Peynir Tebliği taslağı ile eritme peynirlerin geleneksel peynirleri taklit etmesi ve tüketiciyi yanıltması önlenecek. Artık tulum, örgü, çeçil gibi geleneksel peynirlerin şeklini taklit eden eritme peynirler piyasada yer almayacak.

Peynir için yeni tebliğ taslağı: Taklit peynirlere geçit yok!
Yayınlanma:

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta, eritme peynirlerin etiketlerindeki yazı boyutları da büyütülecek. 8 Şubat 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliğine göre, eritme peynir etiketlerinde en az 1,2 milimetre olan punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak şekilde artırılacak. Ayrıca, çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılacak.

ÇEŞNİ KULLANIMINA SINIRLANDIRMA

Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre, eritme peynirlerinde çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahıllar gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanacak. Ayrıca, peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması da engellenecek.

BAKANLIKTAN DAHA ÖNCEKİ DÜZENLEMELER

Tarım Bakanlığı, nisan ayında da tüketicilerin korunması amacıyla gıda etiketlerinde yeni düzenlemelere gitmişti. Bu düzenlemelerle, birbiriyle karıştırılabilecek gıdaların adlarında ve etiketlerinde, o gıdanın özelliklerini taşımadığı halde “… tadında”, “… lezzeti” gibi ifadelerin kullanılması yasaklanmıştı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.