Prof. Dr. Fahrettin Öztürk: Bilimsel derinlik penceresinden bakış!
TEI Yönetim Kurulu Başkanı, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Makine Müh. Böl. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Öztürk son yazısında ülkelerin teknolojik gelişimi ve bilimsel seviyelerini 'bilimsel derinlik' penceresinden inceledi.
Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, haber.aero adlı internet sitesinde yayımlanan makalesinde, 'Bilimsel derinlik' üzerine, ''Bu kavram ülkelerin teknolojik gelişimi ve bilimsel seviyelerinin belirlenmesinde çok önemli bir kriterdir. Herkesin çok net olarak bildiği ve tecrübe ettiği yüzeysel, kulaktan dolma bilgilerle maalesef teknolojik gelişime katkı yapmak çok mümkün değildir'' ifadeleriyle değerlendirmelerde bulundu.
''Gelişimler detaylarda gizlidir. Kişinin uzmanlık alanını ve işini çok iyi bilmesi, en ince detaya kadar hâkim olması gereklidir. Örneğin, aynı cinste iki malzemeyi dış görünüşüne hatta birçok fiziksel özelliğine göre incelediğinizde aynı görünseler veya aynı değerlere sahip olsalar bile çok özel olarak üretilmiş ve mekanik özellikleri çok iyi kontrol edilmiş malzemenin diğerine göre çok daha iyi performans göstermesi mümkündür. Dıştan bakıldığında ikisi de çeliktir. Ama biri diğerinden çok farklı özelliklere sahiptir. Fiyatları birbirinden çok farklıdır. Malzemenin iç yapısını kontrol eden ve şekillendiren ise teknolojik yetkinlik ve bilgidir. Diğer bir örnek olarak uçak motorlarında kullanılan malzemelere baktığımızda bir motor en fazla 1.000 saat çalışırken diğer motorun ömrü neredeyse onun 3 katı olmaktadır. Neden, tabi ki kullanılan malzemeden ve teknolojidendir. İşte ülkeler bu tür teknolojik yetkinlikle diğer ülkelerin önüne geçmekte ve üstünlük kurmaktadırlar.''
Prof. Dr. Fahrettin Öztürk'ün yazısının tamamını okumak için linke tıklayın...
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.