Psikolojik Danışman Derya Kozan’dan önemli uyarı: “Dilenciliğin çocuklar üzerindeki etkileri sorgulanmalı!”

Çocuk, Ergen ve Aile Terapisi Uzmanı Psikolojik Danışman Derya Kozan, sokakta dilenmek zorunda kalan çocukların yaşadığı psikolojik etkiler üzerine anadolugazete.com.tr muhabirine açıklamalarda bulundu. Kozan, “Sokakta dilenen ya da çalışan çocukların iç dünyasında, anne-babaya olan güven duygusunun zedelenmesi ve kendini değersiz hissetme gibi durumlarla karşılaşılması muhtemeldir. Bu çocuklar ilerleyen yaşlarda travmatik etkilerle baş etmek zorunda kalabilir.” dedi.

Psikolojik Danışman Derya Kozan’dan önemli uyarı: “Dilenciliğin çocuklar üzerindeki etkileri sorgulanmalı!”
Yayınlanma:
Güncelleme:

Çocuk, Ergen ve Aile Terapisi Uzmanı Psikolojik Danışman Derya Kozan, Yazar Nihan Kaya’nın bir kitabından alıntı yaparak, çocukların temel ihtiyaçlarının ebeveynler tarafından karşılanmasının önemine dikkat çekti. Kozan, “Bir çocuk dünyaya davet edilir ve bu davet anne ve babanın sorumluluğudur. Çocuğun tüm fiziksel ve duygusal ihtiyaçları, ebeveynler tarafından karşılanmak zorundadır. Çocuğun varlığı, ebeveynlerin kendi kararlarının bir sonucudur. Bu nedenle ‘Seni 9 ay karnımda taşıdım, emzirdim, baktım’ gibi ifadeler çocuğa borç yüklemek anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARIN YERİ SOKAKLAR DEĞİL, OYUN ALANLARIDIR"

Oyun oynamanın, okula gitmenin ve ders çalışmanın her çocuğun en doğal hakları arasında yer aldığını vurgulayan Kozan, "Hiçbir çocuk çalışmak ya da dilenmek istemez. Bir çocuğun görevi oyun oynamak, okula gitmek ve ders çalışmaktır. Ancak bazı çocuklar, anne-babalarının zoruyla ya da başka nedenlerle dilenmek ya da çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum onların küçük yaşta bir yetişkin gibi davranmasına neden oluyor.” diye konuştu.

ic-karee.jpg

“YAŞADIĞIMIZ HER ŞEY BEDENİMİZDE VE RUHUMUZDA BİR İZ BIRAKIR”

Sokakta dilenen veya çalışmak zorunda bırakılan çocukların ileride travmatik süreçler yaşayabileceğine işaret eden Kozan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yaşadığımız her şey, bedenimizde ve ruhumuzda bir iz bırakır. Bu, 1 yaşındaki bir çocuk için de 6 yaşındaki bir çocuk için de geçerlidir. Sokakta dilenen ya da çalışan çocukların iç dünyasında, anne-babaya olan güven duygusunun zedelenmesi ve kendini değersiz hissetme gibi durumlarla karşılaşılması muhtemeldir. Bu çocuklar ilerleyen yaşlarda travmatik etkilerle baş etmek zorunda kalabilir. Çocuklar güvende hissetmek ister ancak bu ihtiyaçları karşılanmadığında, şiddete eğilim gösterebilir ya da suç işlemeye yatkın hale gelebilir. Yani kendilerini göstermek, sevilmek ve değerli hissetmek için sağlıksız yollar arayabilirler.”

"DİLENCİLİĞİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ SORGULANMALI"

Küçük yaşta yanlış alışkanlıklar kazanan bu çocukların, ilerleyen dönemlerde ciddi karakter sorunlarıyla karşılaşabileceğini belirten Kozan, çocukların bu süreçlerde yaşadıklarının mutlaka sorgulanması gerektiğini vurguladı. Kozan, “Dilenen çocuklar, burada yalan söylemeyi öğreniyor ve bunu bir çıkar yolu olarak görmeye başlıyor. Kendilerini güvende hissetmiyorlar mı? Neden böyle davranıyorlar? Bu soruların mutlaka sorulması ve bu durumun altında yatan sebeplerin incelenmesi gerekiyor.” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.