Saat zanaatının yaşayan efsanesi!

Zamanın ustası olarak bilinen 78 yaşındaki mekanik saat tamircisi Özcan Saatçiler, ailesinden gelen 7 kuşaklık saat tamirciliği geleneğini yaşatma arzusunu taşıyor ve bu değerli deneyimleri yeni nesillere aktarmak için çaba sarf ediyor.

Saat zanaatının yaşayan efsanesi!
Yayınlanma:

1939 yılında Kuzey Makedonya'nın Ohri şehrinde doğan Saatçiler, henüz 7 yaşındayken babasının yanında saat tamirciliği öğrenmeye başladı. 1954'te Türkiye'ye göç eden Saatçiler, ailesinin 7 kuşaktır devam ettirdiği nadir mesleklerden birini icra eden son temsilcisi olarak öne çıkıyor.

Soyadının 'Saatçiler' oluşu ise ilginç bir tesadüfe dayanıyor. Saatçiler, soyadı hikayesini şöyle anlatıyor: "Bir gün Mamak'ta otururken karlı bir günde babam, camdan dışarı bakarken üşüyen bir bayanı fark etti. Hemen kayınvalidesine, 'Bu bayanı çağır, üşümüştür. Biraz ısınır.' dedi. Bayan geldiğinde sohbet edildi, ve ortaya çıkan konuşmada kadının Rumeli'den geldiği ve aynı mahallede yaşadığı ortaya çıktı. Babamın 'Orayı hatırlıyor musun?' sorusuna kadın, 'Bir tek saatçiler ailesini hatırlarım.' dedi. Babam, bu sözler üzerine kafasına koymuş gibi göründü ve 'Bizim soyadımız Saatçiler olacak.' dedi. Böylece soyadımızı 'Saatçiler' olarak belirledik."

untitled-1-017.jpg

Saat tamirciliğine babasıyla geçirdiği çocukluk yıllarında başlayan Saatçiler, mesleğini öğrenirken yaşadığı anılardan birini paylaştı: "Bir gün asma katındaydım. Aşağıda babama biri bir saat getirdi. Adam, 'Usta, bu saate bakar mısın?' dedi. Babam kabul etti ve adam sordu, 'Kaç liraya olacak usta?' Babam, 'Üç lira alacağım.' dedi. Ben hemen yukarıdan seslendim, 'Baba, ucuz söylemedin mi, o saati üç liraya tamir edilir mi?' Babam, bu saati daha önce görmediğini ve içinde yeni şeyler öğrenebileceği bir saat olduğu için uygun bir fiyat istediğini açıkladı."

Saat kullanmamasına rağmen mekanik saatlerin çalışma sesini dinlemenin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Saatçiler, tamir ettiği saatleri eve getirip dinleme alışkanlığını da paylaştı: "Bazen tamir ettiğim saatleri eve getirirdim. 'Zınk zınk.' diye çalışır sağlıklı saat. Sağlıklı çalışmayan ise 'Tık tık tak.' Yaptığım saatleri yastığımın altına koyar dinlerdim."

untitled-1-018.jpg

Çevresinde 'Zamanın efendisi' olarak tanınan Saatçiler, ustalık seviyesine ulaştıktan sonra Türkiye'de birçok ünlü ismin ve resmi konutlardaki saatlerin tamirini üstlendiğini belirtti.

Saat kullanmamanın yanı sıra Saatçiler, bu zanaatın gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf etmek istediğini vurgulayarak, "Halk eğitim merkezlerinde gençlere bu zanaatı öğretmek ve devamını sağlamak istiyorum. Devletimizin desteğiyle, bu değerli mesleği meraklı gençlere aktarabiliriz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.