Seferberlik ve Savaş Hali nedir?

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Bu kapsamda, 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü, yürürlükten kaldırıldı. Yerine ise Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği getirildi. Peki, Seferberlik ve Savaş Hali nedir?

Seferberlik ve Savaş Hali nedir?
Yayınlanma:

Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikte, daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla alınan seferberlik ve savaş hali ilanı kararı artık Cumhurbaşkanı tarafından alınabilecek. Yönetmelik, Cumhurbaşkanı'na bu konuda yetki verirken, böylelikle karar alma sürecindeki bir değişiklik de beraberinde geldi.

SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ YÖNETMELİĞİ NEDİR?

Seferberlik ve savaş hali ile bunların henüz ilan edilmemiş olduğu savaşı gerektirecek durumun baş gösterdiği gergin ve buhranlı dönemlere ilişkin eylem planı ve hazırlıklara ilişkin yönetmelik, bu yeni düzenlemenin merkezinde yer alıyor. Bu yönetmelik, seferberlik ve savaş durumlarında alınacak önlemleri ve yapılacak hazırlıkları düzenleyerek ülkenin savunma kapasitesini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Seferberlik, bir ülkenin silahlı kuvvetlerini savaşa hazır duruma getiren ve ekonomik, yönetimsel hazırlıkları savaş gereklerine uygun hale getiren süreç olarak tanımlanıyor. Milli Savunma Bakanlığı'na göre, seferberlik; ülkenin tüm güç ve kaynaklarının, özellikle askeri güç olmak üzere, savaşın ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlanması, toplanması, düzenlenmesi ve kullanılmasını içeriyor. Bu süreçte, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırılabileceği belirtiliyor.

Seferberliğin ilan edilmesi için, bir devletin diğer devlet veya devletlerle savaş ihtimalinin kaçınılmaz olması, iç karışıklıkların normal şartlar altında kontrol edilemez bir hale gelmesi gerekiyor. Ayrıca, seferberlik ilanıyla birlikte ülkenin bir veya birden fazla bölgesinde uygulanan kısmi seferberlik gibi farklı düzeylerde hazırlık süreçleri de başlatılabiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.