Sıcaklık artışı ve yanlış beslenme yaz aylarında sağlık sorunlarına neden olabilir
Yaz aylarında sıcaklığın ve nem oranının artmasıyla birlikte vücut ısısı da yükseliyor. Bu durumda metabolizmamız, adaptasyon sürecine girerek dengeyi sağlamaya çalışıyor. Bununla birlikte, sıcak havalarda terleme ile vücudumuz su ve mineral kaybına uğruyor. Bu değişiklikler sağlıksız ve yanlış beslenme ile bir araya geldiğinde baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Uzmanlar, yaz aylarındaki sıcaklık ve nem artışının vücut ısısını yükselttiğini ve bu durumun beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabileceğini belirtiyor. Metabolizmanın terleme yoluyla vücut ısısını dengelemeye çalışsa da, aşırı sıcaklarda sadece terleyerek bu dengeyi korumanın yeterli olmadığını vurgulayan uzmanlar, şişmanlık, hastalıklara bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalıkları, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ve tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) sıcak havalarda terlemeyi etkileyen faktörler olduğunu ifade ediyorlar. Bu gibi durumlarda vücut ısısının yükselmesi, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.
Su içmek için susamayı beklemeyin
SIVI TÜKETİMİNDE ÖNCELİK SU OLMALI
Sıcak havalarda metabolizmanın uyum becerisini artırmak için doğru beslenme alışkanlıklarının önemi büyüktür. Uzmanlar, susuzluk hissedilmese bile her gün en az 12-14 bardak su tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Kafein, alkol ve fazla şeker içeren içeceklerin vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için bu tür içeceklerden kaçınılması öneriliyor. Sıvı alımında su tüketimi öncelikli olmalıdır; bunun yanı sıra süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları, sebze ve meyve suları, sade maden suyu gibi seçenekler de tercih edilmelidir. Eğer doktorunuz sıvı alımınızı kısıtlamışsa veya idrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
MİNERAL KAYBI ÖNLENMELİ VE DENGELİ BESLENİLMELİ
Terlemeyle birlikte artan sıvı ve mineral kaybını önlemek için, her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı ve mineral alınması gerektiğini belirten uzmanlar, sodyum, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin kaybını telafi etmek için peynir, zeytin, kuruyemiş gibi sodyum kaynaklarından; yumurta, süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum kaynaklarından; muz, pazı, patates ve baklagiller gibi potasyum kaynaklarından; tam tahıllar, badem, havuç, hurma, ayçiçeği ve muz gibi potasyum kaynaklarından zengin bir beslenme öneriyor. Su oranı yüksek, mevsime uygun sebze ve meyveler de destek alınmalıdır.
Dt. Alpay Hava: 'Diş çürüklerinden korunmak için doğru beslenme önemli'
Yaz aylarında öne çıkan su içeriği zengin salatalık, marul, kabak, kavun, karpuz, limon, ananas, çilek, üzüm gibi yiyeceklerin çiğ tüketimi sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Aşırı soğuk ve buzlu içeceklerin mide kramplarına neden olabileceği için, bu tür içecekler yavaş ve küçük porsiyonlarda tüketilmelidir.
SEBZE VE MEYVELER İYİCE YIKANMALI
Vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin ve mineral almak için bol miktarda sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Tüm sebze ve meyvelerin iyice yıkanması, gıda güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Yağlı gıdaların ve kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir. Yemek pişirme yöntemleri arasında kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme teknikleri uygulanmalıdır.
AÇIKTA SATILAN GIDALARIN TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI
Dışarıda ve açıkta satılan gıdaların tüketiminden kaçınılmalı; çabuk bozulabilen yiyecekler açıkta bekletilmemelidir. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Bitkisel bazlı beslenme, yaz aylarında gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için etkili bir yöntem olabilir. Yaz aylarında bu beslenme önerilerine dikkat ederek, sağlıklı bir yaz geçirilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.