Sivas Kongresi’nin önemi nedir?

4 Eylül 1919- 11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşen ulusal nitelikte bir kongre olan Sivas Kongresi’nin önemi merak ediliyor…

Sivas Kongresi’nin önemi nedir?
Yayınlanma:

Sivas Kongresi, Türk Kurtuluş Savaşı'nın önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen tarihi bir kongredir. 4 Eylül 1919- - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Kongrenin amacı, Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramaktı.

Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi’nde seçilen Temsil Heyeti’nin yanı sıra Orta ve Batı Anadolu’dan da delegelerin katıldığı Sivas Kongresi bu özelliğiyle ulusal bir özellik taşımaktadır.

SİVAS KONGRESİ’NDE ALINAN KARARLAR

  1. Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz.
  2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet top yekûn kendisini savunacak ve direnecektir.
  3. İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.
  4. Kuvay-ı Milliye'yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hâkim kılmak temel esastır.
  5. Manda ve himaye kabul edilemez.
  6. Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması mecburidir.
  7. Aynı gaye ile milli vicdandan doğan cemiyetler, “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” adı altında genel bir teşkilat olarak birleştirilmiştir.
  8. Genel teşkilatı idare ve alınan kararları yürütmek için kongre tarafından Temsil Heyeti seçilmiştir.

whatsapp-image-2023-09-04-at-11-15-59.jpeg

Mustafa Kemal Atatürk’ün bu fotoğrafı, “4 Eylül 1919 Sivas Kongresi esnasında çekilmiş. Mustafa Kemal bakışları ile işgalcilere, bitmiş İstanbul hükümetine, kongreyi izleyen yabancı gazetecilere adeta meydan okuyor: Bir elinde sigarası, diğerinde tesbihi. Ödünç alınan elbise ile bile; gurur dolu gözleri. Kendinden emin ve inançlı duruşu, Sivas halkının kendisini sahiplenmesiyle bütünleşmiş. Sivas’tan yükselen ses Türk milleti adına haykırıyor; bölünmez Misakı Milli sınırları birleşmiş Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk-Kuvayı Milliye ile ölmek var, dönmek yok. Manda ve Himaye kabul edilemez İstanbul’a rağmen ille de Millet Meclisi ve akıbet belli olsa da Meclisi Mebusan’a iştirak edilmiştir”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.