Tamamlayıcı emekli sistemi nedir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor?

Orta Vadeli Program'da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)’nin kurulacağı belirtildi. Peki, Tamamlayıcı emekli sistemi nedir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor? İşte detaylar…

Tamamlayıcı emekli sistemi nedir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor?
Yayınlanma:

Orta Vadeli Program'da Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği ve bu çerçevede Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)’nin kurulacağı ifade edildi. 2024'ün son çeyreğinde hayata geçmesi beklenen bu sistem ile kıdem tazminatının da yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Bu sistemde işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8,33’ünü tazminat olarak ödeyecek. Bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilik döneminde kullanılabilecek. OVP’ye göre Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, 2024’ün son çeyreğinde hayata geçecek.

“20 YILDAN BERİ KIDEM TAZMİNATI FONU SÜREKLİ GÜNDEME GELMEKTEDİR”

Kıdem tazminatı fonu tartışmalarının 1950’li yıllara kadar gittiğini dile getiren Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, “1950’lerin son yıllarında kıdem tazminatı fonu tartışmalarını yine görmekteyiz. Nitekim AK Parti hükümeti dönemlerinde de yaklaşık 20 yıldan beri kıdem tazminatı fonu sürekli gündeme gelmektedir. Hatta eski iş kanunu dediğimiz 1475 sayılı İş Kanunu tamamen yürürlükten kaldırılmıştı, 2003’te şu anda yürürlükte olan 4857 sayılı İş Kanunu yürürlüğe girdi. Yeni İş Kanunu'yla önceki kanunun tüm maddeleri ortadan kalkmasına rağmen kıdem tazminatı düzenlemesi halen eski kanuna göre yürütülmektedir. Ancak yeni İş Kanunu'nda kıdem tazminatı fonuna geçilmesi yönünde bir madde var. Hükümet de o maddeye istinaden fon çalışmasıyla ilgili çok sayıda çalışma yaptı, işçi ve işveren kesimleriyle görüşmeler yaptı. Hepimiz biliyoruz ki işçi kesimin kırmızı çizgisi olması nedeniyle burada bir yol alınamadı” diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.