Taşlıçay akran zorbalığına dikkat çekti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündem dışı söz alarak okullarda yaşanan akran şiddetine dikkat çekti.

Taşlıçay akran zorbalığına dikkat çekti
Yayınlanma:
Güncelleme:

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündem dışı söz alarak okullarda yaşanan akran şiddetine dikkat çekti. Alkışlar arasında kürsüye gelen Taşlıçay’in Meclis Genel Kurul konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

OKULLAR EN GÜVENİLİR YER OLMALI

“Okul içi şiddet, akran zorbalığı ve yıldırma” konularını dile getirmek üzere gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Öncelikle Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi, 23 yaşındaki, henüz 2 aylık evli, Ceren Damar kızımıza rahmet diliyorum. Ceren, okulda şiddetin sonucunu canıyla ödedi ve ne yazık ki bugün hala okullarda şiddet gören çocuklarımız, öğretmenimiz, idarecimiz var. Şiddet, hayatın her tarafında kol geziyor ve kimi, nerede, nasıl bulacağı hiç belli değil. Kimi zaman hastanede kimi zaman ıssız bir sokakta kimi zaman evde ve son dönemde de en güvenli yer olarak bildiğimiz, en güvenli yer olmasını istediğimiz okullarda baş gösteriyor.

RİSK TABLOLARI ÇIKARILMALI

Taşlıça, “Velinin öğretmeni darbı, idarecinin öğretmeni yıldırması, sendikalının öteki sendikalıya psikolojik tacizi, öğretmenin öğrenciyi, öğrencinin öğretmenini ve arkadaşını darp etmesi, katletmesi gün geçmiyor ki medyada yer almasın. Çocuklarımız okullarda istenmeyen davranışlar sergiliyor, saldırgan davranışlar artıyor. Aciliyetle okulların risk tabloları çıkartılmalı diyen Taşlıçay, “Toplumsal farkındalık oluşturulmalı, öğrenciler, öğretmenler, veliler bilgilendirilmeli, ilgili yasal düzenlemelerle okul içi şiddetin önüne geçmek adına sağlam adımlar atılmalıdır.”

OKUL İÇİ ŞİDDETİN BOYUTU ARAŞTIRILMALI

Bu kapsamda araştırma komisyonu ile işe başlamalı, önce etraflıca okul içi şiddetin boyutu araştırılmalı, fiziksel, sözlü, cinsel şiddetin yaygınlığı ortaya konulmalı ve akabinde taraflar ile sorunu önleyici çalışmalar hayata geçirilmelidir. Okul içi şiddetle birlikte, fiziksel, sözel, dolaylı ve siber akran zorbalıkları da ayrıca gündeme ivedi şekilde alınmalıdır. Yapılan az sayıdaki araştırma, meselenin derinlemesine irdelenmesinin önünde engel olsa da başta okul içi şiddetin vardığı boyutlar, akabinde akran zorbalığı diye kavramlaştırdığımız çocuğun çocuğa uyguladığı şiddet ve yıldırmanın sonuçları önemli toplumsal sorunları getirmektedir. Çocuklarımıza planlı bir şekilde, şiddete başvurmadan da sorunları çözebileceklerini anlatmalı, öğretmeliyiz. Sosyal problem çözme, iletişim, stresle baş edebilme, uzlaşma gibi becerileri kazandıracak programları okullarda hayata geçirmeliyiz. Bu sorunun temelinde yatan etkenleri belirlemeli ve ortadan kaldırmak için çalışmalar yapmalıyız” dedi.

BUNA BİRDE SİBER ZORBALIK EKLENDİ

Ciddi olumsuz sonuçlar doğuran bu olaylar bütününe bir de akranlar arası siber zorbalık eklendiğinde kimi çocuklarımız için hayat daha küçük yaşlarda çekilmez bir hal almaktadır diyen Taşlıçay, “Türkiye’de lise öğrencilerine bakıldığında, 14-18 yaş arasındaki ergenlerin %26’sının siber zorbalığa maruz kaldığı, %32’sinin siber zorbalıkta bulunduğu istatistiklere yansıyor. Başka bir çalışmada, lise öğrencileri arasında siber zorbalığın yaygınlığına bakılmış̧ ve son bir ay içerisinde katılımcıların %14’ünün siber zorbalığa maruz kaldığı, %10’unun başkalarına karşı siber zorbalık yaptığı bildirilmiştir.”

TACİZLER HAD SAFHAYA ULAŞTI

Psikiyatri kliniğine başvuran 14-18 yaş aralığında ergenlerle siber zorbalığın yaygınlığı konusunda yapılan bir çalışmada ise hem zorba hem mağdurların oranının %67.5 olduğu bulunmuştur. Bu istatistikler işin ciddiyetini ortaya koymakta ve okul içi şiddet ve akran zorbalığının alarm verdiğini göstermektedir. Kızdırma, rahatsız etme, iftira, mağdurun kimliğine bürünme, yayma ve kandırma, dışlama, internet tacizi, bir mağdura karşı, onun küçük düşmesi için yapılan saldırıların videoya kaydedilerek sosyal medyada yayınlanması ve cybergrooming (saybırgruming)  dediğimiz iletişim teknolojileri ile çocuklarla güvene dayalı ilişki kurup onları taciz etmek; hepsi birbirinden ciddi sorunlar olarak önümüzde.

EVLATLARIMIZ ZOR DURUMDA

Özel numara kullanılarak tehdit ya da hakaret içeren mesajlar yollamak, e-posta adresi ele geçirmek, sohbet platformunu ya da interaktif oyunu terk etmeye zorlamak, karşıdaki kişinin kullandığı teknolojik gerecin modeli ile alay etmek, kasıtlı olarak virüslü mail yollanması ve üniversite öğrencilerinde en yaygın olarak karşılaşılan cinsel içerikli fotoğrafların dağıtılması; birçok evladımız için içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Bu zorbalık yapanların %22’sinin bunu eğlenceli bulduğu, % 17’sinin bu davranışın birilerine zarar verdiğini düşünmediği ve %17’sinin ise bunu neden yaptığını bilmediğini belirtmeleri ise olayın bir başka boyutu. Yasalar konulmalı, farkındalık çalışmaları başta Millî Eğitim Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı olmak üzere titizlikle yürütülmelidir.”

BU HAYATİ BİR MESELEDİR

Yüce meclisimiz bu meseleyi hayati bir mesele olarak gündemine almalıdır diyen Taşlıçaya, “Akran zorbalığı özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarımız için karmaşık sorunlar olarak hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Kimi zaman çocuk için psikolojik sorunlara sebep olurken kimi zaman ise intiharla sonuçlanan bu vakalar, atılacak doğru adımlarla önlenebilir. Okul içi şiddet, akran zorbalığı ve yıldırma kader değildir, önemsiz ise hiç değildir. Bu konuyu dikkatinize sunuyor ve ilginiz için teşekkür ediyor, saygı ile selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 Düzeltmen, İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.