THOF Başkan Vekili Şakir Erdem ailelere seslendi: “Çocuklarımızı halk oyunlarına yönlendirelim, kültürümüz yaşasın!”
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkan Vekili Şakir Erdem, halk oyunlarının toplumun her kesimine hitap ettiğini vurgulayarak, bu geleneksel sanat dalının aynı zamanda bir spor disiplini olduğunu belirtti. Halk oyunlarını daha geniş kitlelere ulaştırmak için ailelere seslenen Erdem, “Çocuklarımızı bu alana gönderelim. Burada hem spor yapacak hem de kültürümüzü yaşatacaklar” dedi.
ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM
Halk oyunları, ülkemizin zengin kültürel mirasının önemli bir parçasını oluşturuyor. Her bölge, kendine özgü oyunlarını ve geleneklerini yansıtarak, vatandaşların kültürel kimliklerini korumalarına yardımcı oluyor. Halk oyunları ile birlikte geleneksel kültürü yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Türkiye Halk oyunları Federasyonu Başkan Vekili Şakir Erdem, “Biz kültürümüzü yaygınlaştırmak için 7’den 70’e herkese hitap ediyoruz. Türkiye Halk Federasyonu olarak da çalışmalarımızı sürdürüyoruz” İfadelerini kullandı.
HALK OYUNLARI İLE KÜLTÜR VE SPOR BİR ARADA
Halk oyunlarının bir kültür olduğunu, aynı zamanda ise spor disiplini olduğunu bildiren Erdem, “Belli kurallar çerçevesinde oyunlarınızı sergilediğinizde spor olmuş oluyor. Toplum olarak gelecek kaygısı olduğu için aileler çocuklarını bu yerlere gönderme taraftarı değil. Buradan her sesleniyorum çocuklarımızı gönderelim ki hem spor yapsınlar hem de kültürümüzü yaşatsınlar. Bu şekilde daha iyi gelecek sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
“HALK OYUNLARIYLA KÜLTÜREL MİRASIMIZI KUŞAKTAN KUŞAĞA AKTARIYORUZ”
Halk oyunlarında düzenlemeli ve düzenlemesiz dallarda yarışmaların yapıldığını söyleyen Erdem, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Türkiye’de minikler, yıldızlar, gençler ve büyükler kategorisinde düzenlemeli ve düzenlemesiz dallarda yarışmalar düzenliyoruz. Düzenlemesiz dalda her il kendi yöresini oynamak zorundadır. Örneğin; Ankara'daki Seymen, Diyarbakır'daki Diyarbakır yöresi veya Elazığ’daki ise Elazığ yöresine ait oynamalılar. Burada oyunlarımızın genel yapısı ve illerin kendi oyunlarının kaybolmaması için zorunlu tuttuğumuz bir alandır. Yani bu oyunların kuşaktan kuşağa aktarılması demektir. Düzenlemeli dalda ise esneklik vardır. İsteyen istediği yörenin oyununu oynamakta serbesttir”
Halk oyunlarına yönelik Avrupa ve Türkiye’deki yaklaşımların aynı olmadığını dile getiren THOF Başkan Vekili Erdem, “Federasyon olarak uluslararası bağlantılarımız devam ediyor. Yurt dışında bu oyunlar daha çok festival temalı faaliyetlerle gösteriliyor. Ayrıca halk oyunlarına Avrupa ve Türkiye’deki yaklaşımlar farklı. Yurt dışından gelen gruplar festivaller adı altında geliyor. Ülkemizden de gidenler oluyor. Bu federasyonun dışında tamamen, belediye veya başka kurumlar tarafından yapılıyor. Yarışmaların dışında Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılan özel günlerde ki etkinliklere de kulüplerimizi yönlendirerek katılım sağlıyoruz. Eğer faaliyet programımızda özel tarihlere gelen günler varsa o günlerin adını koyarak yarışmaları veya faaliyetleri düzenliyoruz” dedi.
FEDERASYON OLARAK ANTRENÖR YETİŞTİRİYORUZ
Federasyon olarak antrenör eğittiklerini kaydeden Erdem, “Yardımcı antrenörlükten başlayarak teknik direktörlüğe kadar eğitimimiz mevcut. Talep olduğu sürece antrenör kursları açıyoruz ve onları yetiştiriyoruz. Bu antrenörlerde kulüplerde çalışarak ekiplerini düzenlemiş oluyor. Aynı zamanda antrenörlerin takibini de her yıl gelişim seminerleri yaparak takip etmekteyiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.