Ticaret Bakanlığı cezalara devam ediyor: Tüketici Sözleşmelerine 815 Milyon TL’yi aşan ceza!

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk 8 ayında tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelere yönelik denetimlerde 815,3 milyon TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı cezalara devam ediyor: Tüketici Sözleşmelerine 815 Milyon TL’yi aşan ceza!
Yayınlanma:

Bakanlık, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, tüketici haklarının korunması adına yapılan denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

TÜKETİCİ HAKLARINI KORUMAYA YÖNELİK YOĞUN DENETİM

Ticaret Bakanlığı’nın, tüketicilerin günlük hayatta taraf oldukları mesafeli sözleşmeler, abonelik ve iş yeri dışında kurulan sözleşmeler gibi birçok sözleşmeye ilişkin denetimlerde, tüketicilerin haklarının korunması adına sıkı bir takip yürüttüğü belirtildi. Bakanlık, tüketicilerin sağlık, güvenlik ve ekonomik çıkarlarının korunmasını amaçlayan denetimler kapsamında yapılan uygulamaların, tüketici mağduriyetlerini önlemeyi hedeflediğini ifade etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ticaret Bakanlığı olarak tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, ürün güvenliği kapsamında yapılan piyasa gözetimi ve denetimi ile fiyat etiketi denetim faaliyetlerinde, 2024 yılının ilk 8 ayında toplamda 815.323.796,32 TL idari para cezası uygulanmıştır” denildi.

SÖZLEŞMELERDE AYKIRILIKLAR TESPİT EDİLDİ

2024 yılının Ağustos ayında yapılan denetimlerde 79,6 milyon TL idari para cezası kesildiği bildirilen açıklamada, yılın ilk 8 ayında tüketici sözleşmelerine yönelik yapılan denetimlerin sonucunda 432,3 milyon TL tutarında idari para cezası uygulandığı kaydedildi. Denetimlerde, mesafeli sözleşmeler, ön ödemeli konut satışları, devre tatil, bankacılık hizmetleri gibi birçok alanda aykırı fiiller tespit edilerek cezalar kesildi.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALARA CEZA

Ayrıca, ürün güvenliği kapsamında tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye ve çocuk bakım ürünleri gibi birçok ürünün güvenli şekilde piyasaya arz edilmesi amacıyla yapılan piyasa gözetim denetimlerinde 16,3 milyon TL idari para cezası kesildi. Reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında ise 165 milyon TL'yi aşan ceza uygulandığı açıklandı.

FİYAT ETİKETİ DENETİMLERİNDE YÜKLÜ CEZA

Taşra teşkilatınca yürütülen fiyat etiketi denetimlerinde de toplam 201,5 milyon TL idari para cezası uygulandığı belirtilen açıklamada, özellikle lokanta, restoran ve kafe gibi yiyecek içecek hizmeti sunan iş yerlerinde tarifelere ve fiyat listelerine yönelik aykırılıkların tespit edildiği vurgulandı.

BAKANLIK DENETİMLERİ ARALIKSIZ SÜRECEK

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin haklarını koruma misyonuyla denetimlerini titizlikle sürdüreceğini belirtti. Bakanlık, “Güvensiz ürüne sıfır tolerans” ilkesiyle hareket ederek, tüketicilerin güvenli ve kaliteli hizmet almasını sağlamayı amaçladığını ve mevzuat çalışmalarının da hız kesmeden devam edeceğini duyurdu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.