TOBB 4 bin 116 sanayi kapasite raporuna onay verdi!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılı eylül ayında onaylanan sanayi kapasite raporlarının sayısı yıllık bazda yüzde 8,2 oranında azalarak 4 bin 116’ya geriledi. Bu durum, sanayi sektöründe bir yavaşlama sinyali olarak değerlendirildi.

TOBB 4 bin 116 sanayi kapasite raporuna onay verdi!
Yayınlanma:

TOBB’un açıkladığı verilere göre, 2024 yılının ilk 9 ayında sanayi kapasite raporu sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4’lük bir azalma gösterdi. Bu düşüş, sanayi sektöründeki büyüme ivmesinde belirgin bir yavaşlama olduğunu ortaya koydu.

İSTANBUL İLK SIRADA

Eylülde en çok sanayi kapasite raporu düzenlenen iller sıralamasında İstanbul, 866 raporla zirvede yer aldı. Onu, 299 raporla Ankara ve 274 raporla Bursa takip etti. Bu sıralama, büyük sanayi merkezlerinin hala ülke ekonomisinde belirleyici bir rol oynadığını gösteriyor.

SANAYİ VERİ TABANINDA GERİLEME

TOBB Sanayi Veri Tabanı’ndaki aktif kapasite raporu sayısı da azalma eğilimindeydi. Eylül 2023'te 97 bin 97 olan aktif kapasite raporu sayısı, 2024 yılı eylül ayında yüzde 2 azalışla 95 bin 178’e düştü. Bu gerileme, özellikle küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinin kapasite kullanımında bir daralma olduğunu düşündürüyor.

ÇALIŞAN SAYISINDA ARTIŞ

Sanayi kapasite raporu verilerindeki düşüşe rağmen, çalışan sayısı eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 artarak 3 milyon 997 bin 76’ya ulaştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.