TÜİK'ten TÜFE eleştirilerine yanıt: "Yanıltıcı beyanlar devam ediyor"
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son dönemde enflasyon hesaplamalarına yönelik yapılan eleştirilere dair açıklamalarda bulundu. Kurum, "Son Dönemde Kamuoyuna Yansıyan ve Gerçeklerle Bağdaşmayan Haberlere İlişkin Kamuoyu Duyurusu" başlıklı yazılı açıklamasıyla, enflasyon verilerinin doğru ve şeffaf bir şekilde hesaplandığını belirtti.
TÜİK'İN AÇIKLAMALARI
08 Temmuz 2024 tarihinde düzenlenen basın toplantısında TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamaları konusunda kamuoyunu bilgilendirdi. Ancak, toplantıda sorulan bir soruya verilen yanıtın bağlamından koparılarak haberlere yansıtıldığı belirtildi. Toplantıda sorulan "Fiyatlar ne zaman ucuzlayacak?" sorusuna verilen yanıtın, yüzde 45 ile yüzde 75 enflasyon arasında yaşam maliyeti açısından ciddi farklar olduğu vurgulandı. TÜİK, fiyatların ucuzlaması için enflasyonun tek haneli seviyelere düşmesi gerektiğini belirtti.
TÜFE SEPETİ VE ŞEFFAFLIK
TÜİK, TÜFE sepetinde 2024 yılı itibarıyla 12 ana harcama grubu, 43 harcama grubu, 90 alt harcama grubu ve 143 temel başlık altında 406 madde ve 913 madde çeşidi bulunduğunu açıkladı. Bu kapsamda, TÜFE sepetindeki değişim oranları uluslararası beklentilere uygun biçimde temel başlık düzeyinde yayımlanmaktadır. Kurum, dünyanın en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biri olduğunu vurguladı.
YANILTICI BİLGİLER VE MANİPÜLASYONLAR
TÜİK, bazı çevrelerin 143 temel başlık içinden seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz yanıltıcı beyanlarda bulunduğunu belirtti. Özellikle bir köşe yazarının, TÜİK’in yayımladığı temel başlık seviyesindeki fiyat endeksleriyle genişletilerek günümüze ilişkin ortalama fiyat hesaplamaları yapma iddiasının hatalı olduğunu açıkladı. Örneğin, “06212-Doktor muayene ücreti” temel başlığının farklı harcama paylarına sahip madde çeşitlerinden oluştuğunu ve bu nedenle tüm fiyatların aynı düzeyde değişim göstermediğini belirtti.
MADDE FİYATLARININ YAYIMLANMAMASI KARARI
TÜİK, manipülasyonların önüne geçmek amacıyla madde düzeyinde tüm fiyatların yayımlanmadığını ve bu kararın isabetli olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkeler, EFTA ülkeleri, ABD ve Kanada’da olduğu gibi, TÜİK de yalnızca seçilmiş homojen maddelerin fiyatlarını yayımlamaktadır.
TÜİK, enflasyon hesaplamalarına dair eleştirilere yanıt vererek, kamuoyuna doğru ve şeffaf bilgi sunduğunu yineledi. Yanıltıcı beyanların ve manipülasyonların önüne geçilmesi gerektiğini belirten kurum, madde fiyatlarının yayımlanmaması kararının arkasında durdu. TÜİK, halkın doğru bilgilendirilmesi ve güvenilir verilerin sağlanması için çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.