Türkiye'de 2,5 milyondan fazla işitme engelli birey bulunuyor

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2,5 milyondan fazla işitme engelli birey bulunuyor. Bu rakam, toplumun önemli bir kesiminin günlük hayatta karşılaştığı iletişim zorluklarını gözler önüne seriyor.

Türkiye'de 2,5 milyondan fazla işitme engelli birey bulunuyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Dünyada işitme engelli bireylerin maruz kaldığı sorunların toplumsal görünürlüğünü artırmak ve bu bireylerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla 23-29 Eylül "Dünya İşaret Dili Günü ve İşitme Engelliler Farkındalık Haftası" olarak kutlanıyor. Bu hafta, işitme kaybı yaşayan bireylerin haklarına, ihtiyaçlarına ve topluma katılımlarına dair farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Her yıl farklı temalarla kutlanan bu hafta, işitme engelli bireylerin yaşadığı zorlukların daha iyi anlaşılmasını sağlamak için bir fırsat sunuyor. Eğitimsizlik, istihdamda ayrımcılık ve sosyal izolasyon gibi sorunlar, işitme engelli bireylerin yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen başlıca faktörler arasında yer alıyor.

Uluslararası İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikler, seminerler ve sosyal medya kampanyaları, toplumun her kesiminde farkındalık yaratmayı amaçlıyor. İşitme engellilikle ilgili yanlış anlamaları ortadan kaldırmak ve bu bireylerin sosyal hayatta daha aktif olmalarını teşvik etmek için çeşitli organizasyonlar ve dernekler bir araya geliyor.

TÜRKİYE'DE 2,5 MİLYONDAN FAZLA İŞİTME ENGELLİ BİREY BULUNUYOR

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2,5 milyondan fazla işitme engelli birey bulunuyor. Bu rakam, toplumun önemli bir kesiminin günlük hayatta karşılaştığı iletişim zorluklarını gözler önüne seriyor.

İşitme kayıpları, annenin geçirmiş olduğu hastalıklar, kullandığı bazı ilaçlar, bebeğin yoğun bakımda kalma durumu, düşük doğum ağırlığı, ağır sarılık geçirmesi, kullandığı bazı ilaçlar, kalıtsal/kalıtsal olmayan hastalıklar gibi doğumsal ve doğumsal olmayan birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor.

DSÖ: İŞİTME KAYBINA YOL AÇAN FAKTÖRLERİN YÜZDE 50'Sİ ÖNLENEBİLİR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) işitme kaybına yol açan faktörlerin yüzde 50'sinin önlenebilir olduğunu bildiriyor. Bu nedenle çocukların yeni doğan döneminde işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarının zamanında ve eksiksiz yapılması önem taşıyor.

ALO 123 HATTI!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlığın "ALO 123" numaralı çağrı merkezinin, işitme engelli vatandaşlara işaret dili desteğiyle hizmet verdiğini bildirmişti.

İŞİTME ENGELLİLER FEDERASYONU 2008 YILINDA KURULDU!

İşitme Engelliler Federasyonu, engelli bireylere konfor alanı sağlamak ve ihtiyaç duydukları anda yanlarında olmak amacıyla 2008 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor. Federasyon, işitme engelli bireylerin sosyal yaşama katılımlarını artırmak, haklarını savunmak ve toplumsal farkındalığı yükseltmek için çeşitli projeler ve etkinlikler düzenliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.