Türkiye'de kuraklığın ilk somut örneği: İçme suyu tükenmek üzere
Türkiye'deki su kıtlığının ilk somut örneği Amasya'da yaşandı. Su temininin yüzde 60'ını kaynaklardan sağlayan Amasya'da 10 günlük içme suyu kaldı. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, yaşanan su temini sorununun ülke genelinde görülen bölgesel kuraklığın bir yansıması olduğunu ifade etti.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Amasya’da içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmı Akdağ su kaynaklarından karşılanıyor. Ancak bu kaynakların yanı sıra kullanılan yeraltı suyu kuyuları da talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Amasya’da içme suyunun yüzde 60’ı Akdağ su kaynaklarından, yüzde 40’ı ise yeraltı suyu kuyularından sağlanıyor. Akdağ kaynağından gelen suyun ilçenin ihtiyacını büyük ölçüde karşıladığı ancak kaynakların her ay aynı verimle su sağlayamadığı belirtiliyor. Bu durum, Amasya'nın su güvenliği açısından kırılganlığını artırıyor.
Su Kanunu beklerken 'Su Kurulları Yönetmeliği' yürürlüğe girdi
Yıldız, geçtiğimiz yıl bu dönemde Yedikır Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 30 oranında dolu olduğunu ancak bu yıl barajdaki su miktarının ölü hacim seviyesinin altına indiğini özellikle sonbahar ve kış aylarında yetersiz yağışlar nedeniyle barajlar ve göletlerin doluluk oranlarının kritik seviyelere gerilediğini söyledi.
Su yönetiminde yerel yönetimlere büyük görev düşüyor!
PROJELER DERHAL HAYATA GEÇİRİLMELİ!
Amasya Merkez İçmesuyu Temini Projesine vurgu yapan Yıldız, "Kırkgöz kaynaklarından 3,59 hm3/yıl ve Değirmendere Göletinden 4,42 hm3/yıl olmak üzere toplam 8,01 hm3/yıl ham su arıtma tesislerinde arıtılarak Amasya il merkezi ile Fındıklı, Boğazköy beldelerinin ve güzergah üzerinde bulunan civar yerleşimlerin 2055 yılına kadar içme-kullanma suyu ihtiyaçları sağlanmış olacaktır." dedi.
SPD Başkanı Yıldız: "Baraj doluluk oranları artış gösterdi ancak tehlike geçmiş değil"
Amasya Belediyesinin su verimliliğini artırmak amacıyla geçen yıl yayınladığı Su Verimliliği Stratejisi ve Eylem Planı raporundaki tedbirlerin hızla uygulamaya konulması gerektiğini belirten Yıldız, "Bu projelerin hızlanması ve tamamlanması Amasya’nın su güvenliğini artıracaktır. Bu projelerin tamamlanması ile Amasya’nın yeraltısuyu çekimi de azalacaktır. Böylece hem yeraltısularımız korunmuş olacak hem de su iletiminin birim maliyeti düşecektir." ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.