Türkiye'nin ciğerleri yanıyor! Çok sayıda noktada alevler gök yüzüne yükseldi

Türkiye bu yıl da orman yangınlarıyla ciğerlerini kaybetmeye devam ediyor. Ülkemiz son bir hafta içinde Manisa’da, Çanakkale’de, Bolu’da, İzmir’de ve Ankara'da medyana gelen yangınlarla boğuşuyor.

Türkiye'nin ciğerleri yanıyor! Çok sayıda noktada alevler gök yüzüne yükseldi
Yayınlanma:
Güncelleme:

DERLEME: MURAT BÖLÜK

Sıcaklıkların artışı, orman yangınları için alınan önlemlerin yetersizliği ve vatandaşların 'dikkatsizliği' yaz aylarında orman yangınlarına davetiye çıkarmaya devam ediyor. Son 53 yılın en sıcak yazında küçüklü büyüklü birçok ilde yangınlar meydana gelirken, Türkiye'nin ormanlık alanları yok oluyor.

Çeşitli nedenlerle ve mevsim normallerinin üzerinde devam eden aşırı sıcakların da etkisiyle ortaya çıkan yangınların bazılarının söndürülme çalışmaları devam ederken bazıları kontrol altına alınmış durumda.

MURAT KURUM: ''53 YILIN EN SICAĞI''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Temmuz ayının son 53 yılın en sıcak ayı olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. Bakan Kurum Pazartesiden itibaren de sıcaklıkların artacağına da ekleyerek uyarılarda bulundu. Türkiye, 2024'te de aşırı sıcaklıkların da etkisiyle ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkan orman yangınlarıyla boğuşuyor.

YANGINLARDA SON DURUM...

Manisa’nın Gördes ilçesinde ortaya kan yangının söndürülmeye çalışmaları devam ederken, İzmir’in Çeşme ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale çalışmaları sürüyor. Çanakkale’nin Ecebat ilçesinin Büyükanafarta köyü yakınlarında meydana gelen yanın ancak kontrol altına alınabildi. Bolu’nun Göynük ilçesi yakınlarında ortaya çıkan yangın büyük bir tehlike oluşturdu. Bolu'da meydana gelen yangının dumanları Eskişehir'e kadar ulaştı. Havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ederken alevlerin bir çok yerleşim yerine sıçrama tehlikesi nedeniyle bazı köyler boşaltıldı.

ANKARA DA RİSKLİ: KIRSALDA AŞIRI SICAKLARA DİKKAT

Ankara’nın Çubuk ilçesinde dün bir çok yerinde arazi yangını meydana geldi. Kısa zamanda etkisini artıran alevler geride küle dönmüş alanlar bıraktı. Yangın ekiplerin ve vatandaşların yoğun çalışmaları sonrası söndürüldü.

Ankara'nın kırsal kesimleri ve tarım alanlarında da vatandaşlar alarma geçti. Aşırı sıcaklardan dolayı muhtemel yangınların önüne geçmek için önlemler alınmaya devam ediyor. Ankara'da 30 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklarının önümüzdeki 3 gün daha da artması bekleniyor.

İZMİR ORMAN YANGINI

İzmir'in Çeşme ilçesinde ormanlık alan dışında bilinmeyen bir nedenden dolayı çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Yangına, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 6 uçak, 1 helikopter 5 arazöz, 1 su ikmal ile müdahale ediliyor. Yangına müdahale eden ekipler yangını kontrol altına almaya çalışıyor. İzmir'deki yangın rüzgarın da etkisiyle yerleşim merkezine ulaştı, alevler evlere yaklaştı. Rüzgarın 50 km hızla esmesi nedeniyle yangın kritik seviyeye ulaştı. Dumanlar yerleşim yerlerinin üzerini kapladı. İzmir Yamanlar ve Çiğili ilçelerinde yangınlar devam ediyor. Söndürme çalışmalarına vatandaşlarında katılımıyla sürüyor. Rüzgarın etkisiyle duman şehir merkezini kapladı, Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri boşaltıldı.18. saatine gelen yangında alevler Karşıyaka Sanayi Sitesi'ne sıçradı, evler ve işyerleri yandı.

izmir.jpg

MANİSA'DA SÖNDÜRÜLME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Manisa'nın Gördes ilçesinde dün başlayan orman yangını 31 saattir devam ediyor ve 2 kırsal mahalle boşaltıldı. Gördes'te son üç günde 2 yangın ortaya çıktı. 40 kişinin yaşadığı bir mahalle küle döndü.

manisa-mahalle.jpg

Yangın, Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallesi civarında dün saat 14.35'te başladı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 11 hava aracı, 83 söndürme ekibi, 36 su tankeri ve 18 iş makinesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleriyle birlikte yangına müdahale ediyor. Ayrıca, 3 sağlık ekibi, 7 jandarma asayiş ekibi, 5 trafik ekibi ve toplamda 361 personel görev alıyor. Bugün saat 17.18'de Gördes ilçesine bağlı Kayacık Mahallesi'nde de yeni bir orman yangını çıktı. Ekipler, bu bölgede de söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

manisaorman.jpg

ÇANAKKALE'DE TARİHİ ŞEHİTLİK YANDI

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın, yoğun çalışamaların ardından kontrol altına alındı.

canakkale.jpg

Alevler, Anzak Koyu yoluna kadar ulaştı ve bölgedeki 57. Alay Şehitliği ile Conkbayırı ziyarete kapatıldı. Yangın nedeniyle, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda ziyaretçilere girişler geçici olarak durduruldu. Ayrıca Anzak Koyu yakınlarında bulunan Anzaklara ait Canterbury Mezarlığı da yangın sırasında zarar gördü.

anakkale-orman.jpg

BOLU'DA YANGIN DEVAM EDİYOR

Bolu'nun Göynük ilçesinde, Mudurnu ile Göynük arasında kalan Alanköy mevkisinde, dün 13.00 sıralarında başlayan orman yangını, büyük bir tehlike oluşturdu. Bolu'nun Göynük ilçesinde dün başlayıp, 100 hektarlık alanda etkili olan orman yangınına, havadan ve karadan müdahale sürüyor. Alevler rüzgarın etkisiyle 100 hektarlık alanda etkili olurken, Yeniköy, Bekirfakılar ve Çaylak köylerindeki 281 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Karadan çalışmalar sürerken, bu sabah hava unsurları tekrar devreye girdi. Yangına 90 arazöz, 96 iş makinesi ve 10 helikopter ve 637 personel ile müdahale ediliyor. Helikopterler, yanan bölgenin yakınındaki Sünnet Gölü Tabiat Parkı'ndan su alarak alevlere müdahale ediyor.

boluyangin.jpg

AFAD VATANDAŞLARI UYARDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) vatandaşlara kısa mesajla uyarıda bulundu. AFAD’ın vatandaşlara gönderdiği mesajda “Orman Genel Müdürlüğü'ne göre 10 gün boyunca meteorolojik nedenlerle vatandaşlarımızın açık alanda ateş yakmamaları, yakanları uyarmaları ve 112’ye bildirmesi rica olunur” ifadeleri kullanıldı.

112.jpg

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.