Türkiye'nin kültürel mirasları UNESCO'ya aday!
Türkiye, zengin somut olmayan kültürel mirasını UNESCO aracılığıyla tüm insanlıkla paylaşma çabalarını sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025 yılında gerçekleştirilecek olan 20. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda değerlendirilmek üzere üç yeni kültürel miras unsurunu UNESCO'ya aday gösterdi.
Türkiye'nin Anadolu kültürünün zenginliğine vurgu yaparak somut olmayan kültürel miras unsurlarının taşıdığı turizm değerlerini tüm dünyaya anlatma ve ecdat yadigarı kadim kültürel miraslarını gelecek nesillere aktarma vizyonu doğrultusunda yapılan bu adımlar, uluslararası alanda Türkiye'nin kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini tanıtmayı hedefliyor.
2006 yılında imzalanan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından üç ayrı aday dosya hazırlandı. Bu dosyalar arasında, beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak yapılan "Antep İşi Nakışı", geleneksel keçe yapımı ve yoğurt yapımının geleneksel yöntemleri ve ilişkili sosyal uygulamalar bulunuyor.
"Antep İşi Nakışı" ulusal dosya olarak, "Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar" Türkiye'nin moderatörlüğünde Bulgaristan'ın katılımı ile, "Geleneksel Keçe Yapımı" ise çok uluslu ve Kırgızistan’ın moderatörlüğünde Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkiye’nin katılımı ile UNESCO Sekretaryasına gönderildi.
Türkiye, şu ana kadar UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği otuz kültürel miras unsurunuyla en çok kültürel değer kaydettiren ikinci ülke konumunda bulunuyor. Bu aday dosyaların kabul edilmesi halinde, Türkiye'nin kültürel miras zenginliği uluslararası platformlarda daha geniş kitlelere tanıtılacak ve korunacak.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.