Türksat 6A bir ilke imza attı: Antenlerini açtı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın 50 derece doğu yörüngesine yerleşerek ilk kez antenlerini açtığını ve test sürecine başladığını duyurdu.

Türksat 6A bir ilke imza attı: Antenlerini açtı!
Yayınlanma:

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Uraloğlu, "50 derece doğu yörüngesine yerleşen Türksat 6A, ilk kez antenlerini açtı ve test sürecine başladı. Sıradaki hedef, kendi yörüngesi olan 42 derece doğu yörüngesi. Uzayda Türk'ün imzası yankılanıyor," ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ GÜCÜ ARTIYOR

Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesiyle Türkiye'nin aktif uydu sayısı 9'a yükseldi. Ülkenin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, Türkiye'nin uzay programında önemli bir kilometre taşı oldu. Türkiye, Türksat 6A öncesinde 5 haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3 gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere toplam 8 aktif uyduya sahipti. Türksat 6A, bu filoya katılarak Türkiye'nin uzaydaki etkinliğini daha da artırdı.

TÜRKSAT 6A'NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE HEDEFLERİ

8,4 kilovat güce sahip olan Türksat 6A, 4 bin 229 kilogram ağırlığında. Bu uydu ile Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da Türkiye'nin kapsama alanına girecek. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türkiye'nin uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artması bekleniyor. Ülkenin uydularının ulaştığı nüfus ise 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

YERLİ MÜHENDİSLERİN BAŞARISI

Türksat 6A'nın üretiminde yerli mühendisler büyük rol oynadı. Bu başarı, Türkiye'yi haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına soktu ve ülkenin uydu ihracatçısı konumuna yükselmesini sağladı. Türkiye'nin bu alandaki tecrübesi, gelecekteki uydu projelerinde de önemli bir avantaj sağlayacak.

Türksat 6A'nın bugün yörüngesine ulaşması bekleniyor. Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, uydu, test sürecinin ardından kendi yörüngesi olan 42 derece doğu yörüngesine geçecek ve burada hizmet vermeye başlayacak.

GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLER

Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türkiye'nin bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor. Bu adım, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki bağımsızlığını pekiştirirken, aynı zamanda ekonomik ve stratejik olarak da ülkeye önemli katkılar sağlayacak.

Türksat 6A'nın başarıyla yörüngesine oturması ve test sürecine başlaması, Türkiye'nin uzayda daha güçlü bir konum elde etmesi için atılmış önemli bir adım olarak kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.