TZOB Başkanı Bayraktar: ''Düzensiz yağışlar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor''
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ve arpa rekoltesine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, 2023-2024 üretim sezonunda Mart, Nisan ve Mayıs aylarında düzensiz yağışların tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, "Mart, Nisan ve Mayıs aylarında düzensiz yağışlar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor." dedi. Bu dönemdeki ani sıcaklık değişimlerinin bitkileri strese soktuğunu belirten Bayraktar, sıcaklık değişikliklerine uyumlu bitki çeşitlerinin geliştirilmesiyle bu etkinin azaltılabileceğini ifade etti.
YAĞIŞLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞLER VE ARTIŞLAR
Nisan ayında yağışların birçok bölgede normale göre ciddi oranda azaldığını belirten Bayraktar, "Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 70, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 57, Ege Bölgesi'nde yüzde 54, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 53, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 46, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 30 ve Marmara Bölgesi'nde yüzde 24 oranında azaldı. Mayıs ayında ise ülke genelinde yüzde 33 artış görülmesine rağmen bölgesel farklılıklar devam etti." dedi.
REKOLTEDE DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ
Bayraktar, iklimsel nedenlerle hasadın bu yıl erken başladığını ve ülke genelinde hasadın neredeyse yarısının tamamlandığını belirtti. Adana ve Çukurova'da verimde artış gözlemlenirken, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde çiftçilerin umduğunu bulamadığını ifade etti. Bayraktar, "Arpada yüzde 15, buğdayda yüzde 8-10 azalma bekliyoruz" dedi. Arpa rekoltesinin 9,2 milyon tondan 7,8 milyon tona, buğday rekoltesinin ise 22 milyon tondan 20 milyon tona düşeceği tahmin ediliyor.
FİYATLARDA DÜŞÜŞ VE DESTEK TALEPLERİ
Bayraktar, serbest piyasada arpa ve buğday fiyatlarının müdahale alım fiyatının altında gerçekleştiğini belirterek, "Geçtiğimiz hafta arpa fiyatları ortalama ton başına 7 bin 70 lira, ekmeklik buğday fiyatları ton başına 9 bin 8 lira, makarnalık buğday fiyatları ise ton başına 9 bin 607 lira seviyelerine kadar düştü." dedi.
Çiftçilerin verimde umduğunu bulamaması ve fiyatların düşmesi nedeniyle zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Bayraktar, "Buğday için ton başına bin 750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteğinin artırılması gerekiyor." dedi. Bayraktar, çiftçilerin üretime devam edebilmesi için uzun vadeli tarım politikalarının önemine vurgu yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.