TZOB Genel Başkanı Bayraktar'dan anız yakan çiftçilere önemli uyarı!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemde artan anız yangınları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, “Çiftçilerimizin bir yıllık emeği bir kıvılcımla kül olmasın.” diyerek çiftçileri anız yakmanın zararları konusunda uyardı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, anız yakmanın rutin bir tarımsal uygulama gibi görünmesine rağmen, toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar verdiğini belirtti.
“Kontrolden çıkan anız yangını çiftçilerimizin emeklerinin yok olmasına sebep oluyor ve topraklarımızın geleceğini tehlikeye atıyor. Bir yıl boyunca gözü gibi bakıp büyüttüğü ürününü hasat etmek isteyen üreticilerimizin bütün emekleri bir kıvılcımla kül oluyor” dedi.
''ANIZ YAKMAK TOPRAĞA ZARAR VERİYOR''
Gıdaya olan ihtiyacın her zamankinden daha fazla olduğu günümüzde, tarımsal üretimi tehlikeye atmanın lüks olmadığını vurgulayan Bayraktar, hem vatandaşların hem de çiftçilerin toprağı koruma konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade etti. Bayraktar, “Anız yakmanın sağlayacağı fayda, toprağa ve çevreye vereceği zararın yanında çok küçüktür” dedi.
Bayraktar, çiftçilerin hasat sonrası aynı araziye başka bir ürün ekiminde yakıt tasarrufu ve daha iyi tohum yatağı hazırlamak için anız yaktıklarına dikkat çekerek, anız yakmanın toprağa zarar verdiğini belirtti. “Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitkisel artıklar toprağı tavında tutuyor ve meyilli arazilerde verimli toprağın su ve rüzgâr erozyonuyla kaybolmasına engel oluyor” dedi.
''SEZON BİTMEDEN BİRÇOK BÖLGEDE KENDİNİ GÖSTERİYOR''
Anız yakmanın doğal ve tarımsal ekosistemi tahrip ettiğini, organik maddece yetersiz toprakların daha da fakirleşmesine ve toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına neden olduğunu vurgulayan Bayraktar, anızın yağışların şiddetle toprağa düşmesini engelleyerek yüzey akış hızını azalttığını ve toprağa sızmasını sağladığını belirtti.
Organik maddesi düşük ve erozyona açık topraklarda anızın sürülerek veya parçalanarak toprağa yeniden kazandırılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Anız yangınları hasadın bitmesiyle sezon bitmeden birçok bölgede kendini gösteriyor. Anız yangınları iklim değişikliği nedeniyle artan hava sıcaklıklarıyla birlikte sigara izmaritleri veya elektrik tellerinden çıkan kıvılcımlarla da oluşabiliyor.” dedi.
''ÇİFTÇİYE YENİ ÖNERİLER SUNULMALI''
Bayraktar, yerel yönetimler ve itfaiye başta olmak üzere ilgili tüm kurumların anız yangınlarına karşı tedbir alması gerektiğini vurguladı. Çiftçilerin anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmesi gerektiğini belirtti.
Toprağın verimliliğini mineral, gübre ve biyolojik canlıların belirlediğini ve bunların yakılması durumunda çiftçilerin daha fazla gübre kullanmak zorunda kaldığını ifade eden Bayraktar, “Anız toprağa kazandırıldığında toprağın daha az gübreye ihtiyacı olur ve verimde artış yaşanır.” dedi.
Son 5 yılda gerçekleşen orman yangınlarının yüzde 5,6’sının anız yangınları kaynaklı olduğunu belirten Bayraktar, “Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir tarım için anız yakma gibi çağdışı uygulamalara son verilmeli, çiftçiye yeni öneriler sunulmalı ve doğrudan ekim teknolojisi gibi faydalı uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanmalıdır” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.