Vahit Kirişçi kanun teklifi hakkında konuştu

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yeni düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Vahit Kirişçi kanun teklifi hakkında konuştu
Yayınlanma:

Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın barınak yapımı dahil olmak üzere sahipsiz hayvanlara sağladığı yüzde 40 oranındaki desteğin yeni teklifle daha da genişletildiğini belirtti.

TBMM Genel Kurulu’nda, sahipsiz hayvanlarla ilgili düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kirişci, teklifin diğer komisyonlarda yeterince görüşülmediği eleştirilerine de değindi. Teklifin, ilgili komisyonlar tarafından verilen süreler içinde değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle sadece Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda ele alındığını söyledi.

Kirişci, daha önce TBMM araştırma komisyonlarının hazırladığı raporlardan yararlandıklarını vurgularken, merkezi yönetimin yerel yönetimlere yüklenen sorumlulukların etkilerini de açıkladı. Büyükşehirlere ve nüfusu 25 binin üzerindeki belediyelere sorumluluk yüklenirken, merkezi yönetimden herhangi bir sorumluluk talep edilmediği eleştirilerine karşılık olarak, her ilde oluşturulan İl Hayvanları Koruma Kurulları'nın merkezi yönetimin yereldeki temsilcileri tarafından oluşturulduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın barınak yapımı gibi desteklerin devam edeceğini ifade eden Kirişci, yeni teklifle bu desteğin kapsamının genişletileceğini ve bakanlığın sorumluluklarının artırılacağını söyledi. Kirişci, 2028 yılına kadar barınak yapım çalışmalarının dört dönem halinde düzenli olarak gerçekleştirileceğini, tasarruf tedbirlerinin bu yatırımları etkilemeyeceğini de ekledi.

Kirişci, daha önce çıkarılan kanunda hayvan sahiplerine sorumluluklar verildiğini ancak uygulanabilirlik açısından eksiklikler bulunduğunu belirtti. Özellikle tatil dönemlerinde sahipli hayvanların sokağa bırakılmasına karşı cezai yaptırımlar öngörüldüğünü söyleyen Kirişci, bu düzenlemelerin hayvan haklarını koruma açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Kirişci, "Bu düzenleme, hayvanların daha iyi korunmasını sağlayacak ve hem yerel yönetimlerin hem de bireylerin sorumluluklarını artıracaktır. Hepimizin mutlu olacağı ve toplum olarak teşekkür edeceğimiz bir düzenlemeyi hukuki çerçeveye kazandırmış olacağız," dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.