Yapay zeka uygulamaları yüzünden artık insan gücüne ihtiyaç duyulmuyor!
Yapay zeka öyle bir noktaya geldi ki artık insan gücüne çoğu alanda ihtiyaç kalmıyor. Uygulamalar öyle bir noktaya ulaştı ki bu sayede geçmişte saatler süren çalışmalar artık tek tuşla gerçekleştirilebiliyor. Peki ya bu uygulamalar tehlikeli mi ? İleride bizi neler bekliyor? İşsizlik yaşanabilmesi mümkün mü?
Teknoloji çağının en son meyvesi olan yapay zeka uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. Son yıllarda hızla gelişen ‘’ChatGPT’’ ve ‘’Gemini’’ ile adından sıkça söz ettirilen uygulamalar metin, video, fotoğraf, ses üretmenin yanında farklı işler de yapabiliyor.
Örneğin tanıtım arşivi hazırlamak isteyen tasarımcılar yapay zeka uygulamalarına girdikleri komutlar sayesinde diledikleri resimleri tek tuşla hazır hale getirebiliyor. Bir şarkıcı hazırlamak istediği şarkıyı hazırlayabiliyor, bir dava dosyası yapay zeka desteği ile tek tuşla çözülebiliyor. Sadece bu alanlarla sınırlı olmayan uygulamalar sağlık, eğitim, finans, ticaret, ulaşım ve lojistik başta olmak üzere çeşitli sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılıyor.
YAPAY ZEKANIN İLERLEYEN YILLARDA OLUŞTURABİLECEĞİ TEHLİKELER
Yapay zekanın en korkutucu yanı ise rehberlik eden ve insan örneği olmadan, insanüstü seviyelerde zekaya sahip olacak şekilde eğitilmeleri. Peki bu durum bize ne gibi tehlike oluşturabilir? Shahar Avin, yakın gelecekte yapay zekanın kötü amaçlı kullanılabileceği muhtemel birkaç senaryoyu sıraladı:
- Google'un yapay zeka şirketi DeepMind tarafından geliştirilen ve zekasıyla rakiplerini alt eden AlphaGo oyunu, bilgisayar korsanları tarafından verilerde yeni örüntüleri ve kodlardan yararlanmanın yeni yollarını bulmak için kullanılabilir
- Kötü niyetli bir kişi bir insansız hava aracı satın alarak, belirli bir kişiyi hedef alması için onu yüz tanıma yazılımıyla eğitebilir.
- Bot'lar otomatikleştirilebilir ya da sahte videolar siyasi manipülasyon için kullanılabilir
- Bilgisayar korsanları hedeflerin kimliğine bürünmek için ses sentezini kullanabilir
Oxford Üniversitesi İnsanlığın Geleceği Enstitüsü'nden araştırmacı Miles Brundage ise şu ifadeleri kullanıyor:
"Yapay zeka vatandaşlar, organizasyonlar ve devletler için risklerin büyüklüğünü değiştirecek. Suçlular makineleri hacklemek ya da şifre çalmak üzere insan kapasitesi seviyesinde eğitebilir ya da gözetleme, fişleme ve baskı amacıyla kulanılabilir. Güvenlik üzerindeki etkileri çok büyük."
YAPAY ZEKA YÜZÜNDEN İŞSİZLİK YAŞANABİLİR
Prof. Dr. Kırık, İngiltere'de yapılan bir araştırmada doktorların teşhis koyamadığı bir hastaya yapay zeka aracılığıyla teşhis konulduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya'da yapılan bir çalışmada ülke menşeili bir yapay zeka sohbet robotunun tıpta yeterlilik sınavını yüzde 83 başarıyla geçtiğini paylaştı. Bu durum, tıp dünyasında yapay zekanın faydalı olup olmayacağı konusunda farklı görüşlerin olduğunu göstermektedir.
Medya ve eğlence sektöründe de yapay zekanın kullanıldığını, uygulamalar aracılığıyla müzik bestelendiğini ve senaryo hazırlandığını aktaran Kırık, şöyle devam etti:
"Bu durum bir işsizlik ve istihdam sorununu beraberinde getirebilir. Çünkü belki birçok insanın yapacağı işi sadece tek bir yapay zeka uygulaması üzerinden gerçekleştirmesinin söz konusu olduğunu ifade etmemiz gerekiyor.’’
EN POPÜLER YAPAY ZEKA MODELLERİNİ SOLLAYACAK YENİ MODEL TANITILDI
OpenAI'da eskiden çalışan birkaç kişinin kurmuş olduğu Anthropic, en yeni dil ailesi Claude 3'ü tanıttı. Önceki versiyonlarından daha yetenekli olduğu iddia edilen Claude 3 ChatGPT’nin reddettiği ve yanıt vermediği ‘zararsız’ soruları da yanıtlayabilecek.
Claude 3, toplamda üç farklı modelde geliyor. Bunlar Claude 3 Haiku, Claude 3 Sonnet ve Claude 3 Opus şeklinde farklı modeller bulunacak. Çoklu model olarak karşımıza çıkan yapay zeka modeli, sadece metinleri değil görselleri de anlayıp yorumlayabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.