Yaya yolları ve kaldırımlarına yönelik yönetmelik Resmi Gazete'de

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yaya Yolları ve Kaldırımların Tasarım Kuralları Hakkında Yönetmelik' kapsamında yaya yolları ve kaldırımlar, millet bahçesi ve parklar ile rekreasyon alanlarındaki yürüyüş yollarına dair kurallar belirlendi.

Yaya yolları ve kaldırımlarına yönelik yönetmelik Resmi Gazete'de
Yayınlanma:

Yaya yolları ve kaldırımlarına yönelik yeni düzenlemede engelli vatandaşlar için kaldırım rampaları ve hissedilebilir yüzey uygulamaları yaygınlaştırılacak.

Dış mekanda yayaların hareket alanı olan cadde ve sokaklar, millet bahçeleri ve parklar ile rekreasyon alanlarındaki yürüyüş yolları yapılmadan önce İdare tarafından projelerle hazırlanacak ve böylece hatalı uygulamaların önüne geçilecek.

Kaldırım ve yaya yollarındaki engeller, yayanın kesintisiz yürüyüşünü engelleyen durumlar düzenlenecek ve yayanın güvenli bir şekilde yürümesi sağlanacak.

Yaya yollarında çukur ve engellere olanak sağlanmayacak, düşme tehlikesi bulunan alanlar için güvenlik önlemleri alınacak.

Kaldırıma 1,5 metreden yakın ve 2,5 metre yüksekliğin üzerindeki inşaat çalışmalarının yapılması halinde kaldırım üzerine korumalı geçit yapılacak.

Aynı zamanda, kaldırımların yükseliği 15 santimetreyi geçmeyecek. Dar sokaklarda bile asgari net yürüme alanı genişliği 1,5 metreden aşağı olmayacak. Toplam kaldırım genişliğinin en az 2,25 metre olması sağlanacak.

Engelli erişimini kolaylaştıran rampalar ile hissedilebilir yüzey uygulamaları yaygın olarak kullanılacak.

Yönetmelik, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yeni yapılacak veya yenilenecek kaldırım ve yürüyüş yollarında uygulanacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum