Yeni fay hattı bulundu: 7 büyüklüğünde deprem üretebilir!
Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin Bursa'daki aktif fay hatları üzerine ortak yaptığı çalışma sonucunda, Kayapa'dan Yenişehir'e kadar uzanan 95 kilometrelik bir aktif fay hattı keşfedildi.
Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi yaptığı araştırmalar sonunda bulunan bu fay hattının 7.3 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceği belirtildi. Çalışma sonucunda fay hattının geçtiği yerlerin haritası çıkarıldı ve fayın Kayapa'dan başlayıp Bursa Ovası'na kadar olan 40 kilometrelik batı kesimini, ardından Yenişehir'e doğru devam eden 55 kilometrelik doğu kesimini içerdiği belirlendi.
624 YILDIR KIRILMA OLMADI
Yeni keşfedilen fay hattı Bursa şehir merkezinden doğuya, Kumluk alanının güneyinden ve Gürsu'nun kuzeyinden geçerek Çataltepe'nin kuzeyinde, Bursa-Ankara yolu üzerinde ortaya çıkıyor. Daha doğuda, Erdoğan mezarlık alanı ve Seymen'in kuzeyinden geçerek Yenişehir Ovası'na uzanıyor ve Yenişehir havzası doğusunda Toprakdere Fayı ile birleşiyor.
Bursa'da tarihsel olarak yaşanan büyük depremler incelendiğinde, son üç büyük depremin 19 Nisan 1850, 28 Şubat 1855 ve 11 Nisan 1855 tarihlerinde gerçekleştiği görülüyor.
Yeni keşfedilen fay hattının Yenişehir bölümünde, tarihsel kaynaklarda en son 1400 yılındaki depremle ilişkilendirilen bir kırılmanın yaşandığı ve bu zamandan beri 624 yıldır bir kırılma olmadığı belirtiliyor. Fay hattında kırılma olmaması, deprem riskini artırıyor. Fay üzerindeki kayma hızı yılda maksimum 8.8 milimetre, minimum 3.0 milimetre olarak ölçülüyor.
"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"
Bu verilere dayanarak, gerçekçi bir senaryoya göre, 1855 depremleri ile etkilenen KYF batı bölümünün günümüzde 6.5-6.8 büyüklüğünde deprem üretebileceği tahmin ediliyor. 1855 depremleri ile etkilenmemiş olduğu düşünülen KYF doğu bölümünün ise günümüzde 6.9-7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği belirlendi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.