Yeni haftada sıcaklar kavuracak: ''Orman yangınlarına dikkat!''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Kenan Yüksel, bu hafta yurt genelinde etkisini gösterecek sıcaklık artışlarına ve buna bağlı risklere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yeni haftada sıcaklar kavuracak: ''Orman yangınlarına dikkat!''
Yayınlanma:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Kenan Yüksel, özellikle yurdun batı ve güney bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde ise kuvvetli yağışlar nedeniyle sel riskinin bulunduğunu belirtti.

GÜNEY VE BATI BÖLGELERİNDE ORMAN YANGINI RİSKİ

Yüksel, güney ve batı bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve buna bağlı olarak orman yangınlarının meydana geldiğini vurguladı. Özellikle kuvvetli rüzgarın yangınları tetiklediğini ifade eden Yüksel, "Rüzgarın şiddeti gece saatlerinde etkisini azaltacak. Ancak yarın gün içinde özellikle kıyı Ege'de 40-60 kilometre/saat hızındaki rüzgar, zaman zaman 70-80 kilometre/saate ulaşacak. Maalesef olumsuz şartlar devam edebilir. Yarın akşam saatlerinden sonra rüzgarın hızının, orman yangını olan bölgelerde azalmasını bekliyoruz" dedi.

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYREDECEK

Bu hafta sıcaklıkların güney ve batı kesimlerinde mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerinde seyredeceğine dikkat çeken Yüksel, çarşamba gününden sonra sıcaklıkların daha da artarak mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde olacağını belirtti. İç bölgelerde 29-30 derecede seyreden sıcaklıkların hafta ortasında 35-36 dereceye kadar yükseleceğini açıklayan Yüksel, "Kıyı Ege ve Akdeniz'de yangın riski mevcut. Hafta ortasında sıcaklıkların artmasıyla daha da geniş alanda orman yangını riski mevcut. Bölgede sıcaklık ve rüzgarın etkili olmasıyla orman yangını riski daha da artıyor" ifadelerini kullandı.

KARADENİZ VE DOĞU ANADOLU İÇİN SEL UYARISI

Yüksel, yurdun kuzeydoğu kesimlerinde kuvvetli yağışların olduğuna dikkati çekerek, "Özellikle Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzey kesimlerinde yarın kuvvetli yağış beklentimiz var. Bu bölgelerde ani sel, su baskını ve dolu yağışı gibi olumsuzluklar görülebilir" uyarısında bulundu.

EN YÜKSEK SICAKLIK DİYARBAKIR'DA BEKLENİYOR

Yurt genelinde bu hafta en yüksek sıcaklığın Diyarbakır'da 40 derece olarak beklendiğini belirten Yüksel, Aydın ve Muğla'da sıcaklıkların 38-40 dereceye ulaşacağını söyledi. 3 büyükşehirdeki sıcaklık durumuna ilişkin de bilgi veren Yüksel, "İstanbul'da sıcaklık 30-32 derece, Ankara'da 30 derece olan sıcaklıklar çarşamba günü 36 dereceye çıkacak. İzmir'de hava açık, sıcak ve az bulutlu olmaya devam edecek. Sıcaklıkların, bugün olduğu gibi hafta içerisinde de 35-36 civarında seyretmesini bekliyoruz" dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, vatandaşları sıcak hava dalgası ve olası yangın risklerine karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı. Aynı zamanda sel riskine karşı da tedbir alınması gerektiği vurgulandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.