Yeni Nobeller Zekâ Küpü’nden çıkacak
Turkcell, dâhi çocukların yeteneklerini geliştirmek için MEB’e bağlı BİLSEM’lerde teknoloji laboratuvarları kurdu. Zekâ Küpü isimli projeyle geleceğin bilim adamları çok küçük yaşlarda teknoloji üretecek
Turkcell, dâhi çocukların yeteneklerini geliştirmek için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile işbirliği yaptı. MEB'e bağlı Bilim ve Sanat Merkezleri'nde (BİLSEM) eğitim gören özel yetenekli çocukların potansiyellerini geliştirmek ve üretkenleri artırmak için teknoloji laboratuvarları kurdu. Zekâ Küpü adı verilen proje kapsamında Türkiye'nin 7 bölgesindeki BİLSEM'lerde kurulan teknoloji laboratuvarlarında minik dâhiler icat çıkaracak. Özel yetenekli öğrenciler bu laboratuvarlarda 3 boyutlu yazıcılar, Arduino elektronik öğrenme kitleri, robot ve yazılım ekipmanlarıyla tanışacak. Nesnelerin interneti ve yazılımcılık konusunda eğitimler alacak. IQ seviyesi 130'un üzerinde olan minik dâhiler çok yakın bir gelecekte 4'üncü sanayi devriminin aktif ve üretken oyuncuları haline gelecek. Projenin tanıtımı önceki gün Ordu'daki BİLSEM'de yapıldı. Turkcell Yönetim Kurulu üyesi Hilmi Güler "Geleceğin ödüllü bilim adamları, Aziz Sancar'ları bu laboratuvarlarda yetişecek. Dünya ekonomisi teknolojinin yön verdiği 4'üncü sanayi devrimi ile şekillenirken, bizim çocuklarımız ve gençlerimiz de bu sürecin üreten birer parçası olacak" dedi.
SANCAR'DAN MEKTUP
Ordu BİLSEM laboratuvarının açılışına Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar da bir mektup gönderdi. Mektubunda minik dâhilere seslenen Sancar "Sevgili çocuklar, bir Türk bilim adamı olarak, pozitif ilimlerde henüz ilk Nobel'i ben almış olabilirim. Ama inanın hepimiz aşağı yukarı aynı zekâya sahibiz. Başarı zekâ kadar, hatta daha da önemli olarak çalışmakla elde edilir. Gözünüzü seveyim çocuklar, çok çalışın. Yoksa bilim yapamayız ve bilim olmadan hep geride kalırız. Sizlere inanıyor ve sizlerle gurur duyuyorum" dedi.
AİLELERE DE EĞİTİM
Üstün zekâlı çocukların dünya nüfusuna oranı yüzde 2,5-3 oranında. Türkiye'de de 2 milyondan fazla üstün zekalı çocuk olduğu belirtiliyor. Bu çocuklar özel eğitim almazsa zekâları köreliyor. Gelişmiş ülkelerde dâhi çocukların ailelerine ve öğretmenlerine de doğru iletişim kurabilmeleri için özel eğitimler veriliyor. Zekâ Küpü projesinde öğrencilerin aileleri ve öğretmenler de unutulmadı. Ailelerin bu öğrencilere özel iletişim ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri ve gelişimlerine kılavuzluk edebilmeleri için rehberlik hizmetleri tasarlandı. Öğretmenlerin de, Turkcell Akademi'nin sunduğu online eğitimleriyle müfredatı takip etmeleri sağlanacak. 3 yılda 10 bin aile, öğretmen ve öğrenciye ulaşılacak.
YILDIZLAR YANI BAŞIMIZDA
Proje en çok minik dâhileri heyecanlandırmış. Çok kısa sürede onlarca icat çıkaran öğrenciler artık hayallerinin gerçekleşeceğine inanıyor. Kimisi mühendis olmak ve büyük projeler hayata geçirmek kimisi bilim adamı olup geleceğin teknolojilerini yaratmak istiyor. Ortak hedefleri Türkiye için üretmek. Öğretmenleri "Bizler yıldızların gökyüzünde ve ulaşılamaz olduğunu düşünürüz hâlbuki onlar yanı başımızdalar. Bu özel öğrencilere gerekli destek sağlanırsa teknolojiyi, akıl almaz noktalara taşıyacak, geleceğin Türkiye'sini hatta dünyasını muazzam şeklide inşa edeceklerdir" diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.