Yıllık gıda enflasyonu belli oldu: Kalem kalem fiyat artışları...

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından açıklanan Gıda Fiyat Endeksi’nin (TEGE) 2024 yılı eylül ayı verilerine göre, gıda enflasyonu yüzde 0,48 oranında artış gösterdi.

Yıllık gıda enflasyonu belli oldu: Kalem kalem fiyat artışları...
Yayınlanma:

Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 49,13 olarak kaydedildi. Eylül ayındaki fiyat artışları, özellikle biber türlerinde belirgin olurken, dereotu, roka ve nane gibi bazı taze sebzelerde ise fiyat düşüşleri yaşandı.

GIDA FİYATLARINDA EYLÜL AYINDAKİ DEĞİŞİMLER

TEPAV verilerine göre, eylül ayında taze meyve ve sebze kategorisinde fiyat artışı en fazla çarliston biber, sivri biber ve dolmalık biberde görüldü. Bu ürünlerdeki fiyat artışları dikkat çekerken, dereotu, roka ve nane gibi yeşil sebzelerde fiyatlar önemli ölçüde geriledi. Diğer yandan, fındık içi, yumurta ve ayçiçek yağında fiyat yükselişi yaşanırken, kağıt şeker, balık ve reçel gibi ürünlerde fiyat düşüşleri kaydedildi.

YILLIK GIDA ENFLASYONU %49,13'E YÜKSELDİ

Eylül ayındaki artışla birlikte, yıllık gıda enflasyonu TEPAV Gıda Fiyat Endeksi’ne göre yüzde 49,13 seviyesine ulaştı. Bu oran, gıda fiyatlarındaki yıllık artışın hızlandığını gösterirken, özellikle taze sebze ve meyve fiyatlarındaki dalgalanmalar, genel gıda enflasyonuna önemli katkı sağladı. Yıl başından itibaren birikimli gıda enflasyonu ise yüzde 29,47 olarak hesaplandı.

DİĞER KURULUŞLARIN VERİLERİ

TEPAV’ın açıkladığı verilerle birlikte, Türk-İş mutfak enflasyonu eylül ayında yüzde 2,90, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ücretliler Geçinme Endeksi ise yüzde 2,63 olarak kaydedildi. Yıllık bazda ise Türk-İş mutfak enflasyonu yüzde 48,72, İTO-ÜGE ise yüzde 56,23 olarak hesaplandı. TÜİK, CEFIS ve ENAG tarafından ise henüz eylül ayına dair veriler açıklanmadı.

GIDA FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

TEPAV’ın verilerine göre, özellikle taze sebze ve meyve fiyatlarında görülen artışlar, mevsimsel etkiler ve arz-talep dengesizliklerinden kaynaklanıyor. Biber gibi bazı ürünlerdeki yüksek fiyat artışı, üretim maliyetlerindeki yükselmenin yanı sıra iklim koşullarına da bağlanırken, yeşil sebzelerdeki fiyat düşüşleri, yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte arzın artması sonucu meydana geldi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.