Yükseköğretim Kurumlarında 2024-2025 Akademik Yılı ücretleri belirlendi

2024-2025 akademik yılı için yükseköğretim kurumlarında uygulanacak uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri ile öğrenci katkı payları belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan "2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yükseköğretim Kurumlarında 2024-2025 Akademik Yılı ücretleri belirlendi
Yayınlanma:

Karara göre, devlet üniversitelerinde eğitim gören veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden program sürelerini aşmayanlardan öğrenci katkı payı alınmayacak. Bu katkı payları devlet tarafından yüzde 40 artırımlı olarak karşılanacak.

ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLER VE YAKINLARINA ÜCRET MUAFİYETİ

Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları, maluller ve şeref aylığı alanlar için yaş, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak. Belgelerini ibraz edemeyenler, sonradan sunduklarında ödedikleri ücretleri geri alabilecekler.

ENGELLİ ÖĞRENCİLERE ÖZEL DÜZENLEMELER

Engelli olduğunu belgeleyen öğrenciler, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın engellilik oranı kadar indirimden yararlanacaklar. Engelli öğrencilerden de katkı payı alınmayacak. Belge ibrazında geç kalanlar, ödedikleri ücretlerin iadesini alabilecekler.

Yurt dışından kabul edilen öğrencilerin öğrenim ücretleri de belirlendi. Bu öğrenciler, belirlenen öğrenci cari hizmet maliyetinin en az iki katı kadar ücret ödeyecek. Türkiye'de ikamet izni olan yabancı uyruklu öğrenciler için ailede birden fazla öğrenci bulunması durumunda en az yüzde 25 indirim uygulanacak. Mütekabiliyet esası çerçevesinde belirli durumlarda ücret alınmayacak.

İkinci öğretim ücretlerinin yüzde 10'u, öğrencilerin sosyal hizmetlerinde kullanılacak. Kalan kısmı üniversite bütçesine dahil edilerek YÖK tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre kullanılacak. Ayrıca, bir yükseköğretim programına kayıtlı iken başka bir programa geçen öğrenciler, yeni programın ücretlerine tabi olacaklar. Yabancı dilde öğretim yapan programlarda ücret ve katkı payı 1,5 kat olarak alınacak.

Lisansüstü öğrenciler, ön lisans ve lisans öğrencileriyle aynı haklardan yararlanacaklar. Uzaktan öğretim lisansüstü öğrencileri ise tezsiz yüksek lisans programlarının ücretlerine tabi olacaklar. Açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti hariç ek ücret alınmayacak.

Kahramanmaraş depremleri sonrası olağanüstü hal ilan edilen illerde ikamet eden öğrenciler ve Gazze'de ikamet eden öğrenciler, ödemeleri gereken ikinci öğretim ve öğrenim ücretlerinden muaf tutulacaklar. Bu karar, 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.