Ahilik esnafa yol göstermeye devam ediyor!
13. yüzyılda Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan Ahilik teşkilatı, zaman içinde Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada yaşatılmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Her yıl 18-24 Eylül tarihleri arasında Ahilik Haftası kutlanıyor. Ahilik, Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasına önemli katkılarda bulunmuş köklü bir teşkilat. Ahilik teşkilatının temelleri Ahi Evran Veli tarafından 1200'lü yıllarda atıldı.
Yüzyıllar öncesine dayanan bu teşkilat, göçebe Türk boylarının yerleşik hayata geçişini ve Müslümanlaşmasını sağlayarak, Anadolu'nun sosyal ve ekonomik yapısının güçlenmesinde önemli bir rol oynadı. Ahilik, hem dini hem de mesleki eğitimle esnafa rehberlik eden bir sistem olarak, Anadolu'nun tarihsel gelişiminde önemli rolü bulunuyor.
AHİLİK ESNAFA YOL GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR!
Anadolu kökenli olan Ahilik, "helal kazanç", üretimde kalite ve barışa dayalı çalışma prensipleriyle yüzyıllardır esnafa yol göstermeye devam ediyor.
13. yüzyılda Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan bu değerli teşkilat, zaman içinde Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada yaşatılmaya devam ediyor.
Ahiliğin temelinde; kardeşlik, cömertlik, doğruluk, dürüstlük, kalite, üretkenlik, ahlak, sanat, akıl ve bilim gibi değerler yer alıyor. Bu değerler, Ahiliğin sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel yaşamı da yönlendirmesinde önemli rol oynadı.
AHİLİĞİN BAŞKENTİ: KIRŞEHİR
Ahiliğin Başkenti Kırşehir’de, 37. Ahilik Haftası bu sene de coşkuyla kutlanacak. Ahiliğin tarihsel ve kültürel önemini vurgulamak amacıyla düzenlenenen etkinliklerde, Kırşehir’in geleneksel değerlerini yaşatmaya ve tanıtmaya devam ediyor.
"Ahiliğin başkenti" olarak bilinen Kırşehir’de, bu köklü geleneğin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla her yıl Ahilik Haftası kutlamaları düzenleniyor. Bu etkinlikler, Ahiliğin tarihsel mirasını yaşatmayı ve toplumsal değerlerini sürdürülebilir kılmayı hedefliyor.
AHİ PİLAVI DAĞITILACAK!
Kırşehir'de yüzyıllardır dağıtılan ve şifalı olduğuna inanılan Ahi pilavı, helvası ve şerbeti, 37. Ahilik Haftası boyunca da binlerce kişi bu lezzetleri tatma fırsatı bulacak.
AHİ EVRAN-I VELİ
Anadolu Ahiliğinin kurucusu Ahi Evran Veli, 1171 yılında İran'ın Batı Azerbaycan bölgesinde bulunan Hoy kasabasında dünyaya geldi.
Anadolu'da özellikle esnafa İslamiyet'i anlatarak dünya ve ahiret işlerini düzenli hale getirmeleri için çalışmalar yapan Ahi Evran, Kayseri'de deri işleme atölyesi (debbağ) kurdu. Sanat sahibi kişiler tarafından çok sevilen Ahi Evran, o dönem Moğol istilasına karşı Kayseri'yi savunan Ahileri teşkilatlandırdı.
Bir dönem Konya ve Denizli'de yaşayan Ahi Evran, 1206 yılında o zamanki ismi "Gülşehri" olan Kırşehir'e göç etti. İş ve aş verdiği Türkmenlerin tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici olmaları için çalışmalar yaptı.
Ahi Evran, 32 çeşit esnafı teşkilatlandırarak zamanla Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında sanatını icra eden bütün esnaflara yayılacak Ahilik sisteminin temellerini attı.
Ahi Evran, kesin olmamakla birlikte Moğollara karşı mücadele ederken 1261 yılında şehit edildi. Ahi pirinin türbesi, Kırşehir'de kendisinin yaptırdığı ve uzun yıllar zaviye olarak kullandığı, yüzyıllardır ayakta olan Ahi Evran Camisi içinde bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.