Ankara Üniversitesi'nden Sağlıklı Adım
Ankara Üniversitesi Ayakkabı Tasarım ve Üretim Programı, Türkiye’de ve dünyada özellikle son yıllarda büyük ilgi görmeye başlayan ve sağlık yönünden birçok faydasıyla dikkat çeken ‘yemeni ayakkabı’ üretimini eğitim programına aldı.
Ankara Üniversitesi Ayakkabı Tasarım ve Üretim Programı, Türkiye’de ve dünyada özellikle son yıllarda büyük ilgi görmeye başlayan ve sağlık yönünden birçok faydasıyla dikkat çeken ‘yemeni ayakkabı’ üretimini eğitim programına aldı.
Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Programı, çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Alan eğitimcileri, tüm dünyada son yıllarda geleneksel özellikteki ayakkabıların önem kazandığını belirterek, yeni tasarımların çıkış noktası olarak görüldüğüne işaret etti. Alan eğitimcilerine göre, geleneksel ayakkabılarımızdan olan yemeni, Orta Asya’dan göçlerle Anadolu’ya geldi. Yüzlerce yıldır halen giyilmesi, ayakkabının sağlıklı olması ve ayağı rahat ettirmesine bağlanıyor.
ELEKTRİĞİ AZALTIYOR
Yemeninin tabanında sığır veya manda derisi, astarında keçi, sayasında dana derisi kullanılıyor. Elde dikilen yemeni, vücuttaki elektriği toprağa aktararak stresi azaltıyor. Ayağın hava almasını sağlayıp terlemeyi, dolayısıyla egzama, mantar ve romatizma gibi problemleri engelleyebiliyor. Ayak sağlığını koruyan yemenilerin yapımı, yeni tasarımlarla önümüzdeki eğitim yılında Ayakkabı Tasarım ve Üretimi öğrencilerine aktarılacak.
NİTELİKLİ ÜRETİM
Program öğretim elemanları, İstanbul’da Türkiye Ayakkabı Sanayi Eğitim ve Araştırma Vakfında aldıkları yemeni yapımı eğitiminden sonra Ankara Ulucanlar Cezaevinde eğitimlerini daha ileri boyuta taşıdı. Ankara Ajansının desteğiyle yapılan proje kapsamında Yemenia kadın kooperatifinin düzenlediği “Eğiticilerin Eğitimi” programında yemeni ustası Ahmet Sağkaya’dan farklı teknikler konusunda yeni beceriler kazandı.
Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Programı Öğretim Elemanları yeni programla ilgili şunları söyledi:
“Ayakkabı alanında yetişmiş elemanlar bulunuyor ancak son yıllarda sektör, eğitim almış nitelikli elaman sayısını artırmak istiyor. Biz de ayakkabı üretiminde, uluslararası standartlarda kaliteli üretim yapabilmek, yurt içinde ve yurt dışında pazar payımızı artırabilmek için bir eğitim kurumu olarak üzerimize düşen görevin bilincindeyiz. Büyük fabrikalarımızdan aldığımız destek ile öğrencilerimiz donanımlı atölyelerimizde, alanında uzman ekibimizden tasarım ve üretimi öğrenmekte. Öğrenciler iş bulma konusunda sıkıntı yaşamıyor. Sektörden gelen eleman ihtiyaçlarını öğrencilere yönlendiriyoruz. Yemeni eğitimi ile de öğrencilerimizin çalışma alanlarını genişletme çabası içerisindeyiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.