Ev hayvanlarının kayıt altına alma çalışmaları devam ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, ev hayvanlarının kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması çalışmalarının devam ettiğini, 1 Ocak 2021'den bugüne kadar 950 bin 813 ev hayvanının kayıt altına alındığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, ev hayvanlarının kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması çalışmalarının devam ettiğini, 1 Ocak 2021'den bugüne kadar 950 bin 813 ev hayvanının kayıt altına alındığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 5199 sayılı "Hayvanları Koruma Kanunu" ve “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” gereği, ev hayvanı sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık tarihine kadar kimliklendirerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) kayıt altına aldırmaları gerekiyor. Bu çerçevede yapılan kimliklendirme ve kayıt altına alma çalışmaları kapsamında 1 Ocak’tan bu yana 543 bin 846 kedi, 406 bin 951 köpek ve 16 gelincik olmak üzere toplam 950 bin 813 adet ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı.
Sürenin daralması, yoğunluk yaşanması veya değişik sebeplerle karşılaşılan güçlükler nedeniyle mikroçip uygulamasında ve kayıt işlemlerinde karşılaşılabilecek güçlüklerin aşılabilmesi için, ev hayvanı sahipleri 31 Aralık’a kadar il/ilçe müdürlüklerine beyanname ile müracaat etmeleri halinde, mikroçip uygulaması ve kayıt işlemi takip eden süreçte herhangi bir cezai işlem uygulanmadan tamamlayabilecek.
PETVET'e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Ayrıca aşı, sahip değişikliği, kayıp ve hayvana yapılan operasyon bilgileri de sisteme işlenebiliyor.
Düzenlemeyle, ev hayvanı sahipleri, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri il/ilçe müdürlüklerine bildirmekle yükümlü tutuluyor. Öte yandan 6 aylık yaşa kadar sahipli ev hayvanları takip eden süreçte de kimliklendirilerek kayıt altına alınabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.