Op. Dr. Gazyağcı uyardı | Uzun süre ekrana bakanlar bu kurula dikkat!

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte sosyal medya hayatımızda vazgeçilmez bir hal aldı. Cep telefonlarından sosyal medya takibi yapmanın, miyop (uzağı görememe) hastalarında numara artışına sebep olabileceğini söyleyen Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serhan Gazyağcı, göz sağlığını korumak için yapılması gerekenleri anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

Op. Dr. Gazyağcı uyardı | Uzun süre ekrana bakanlar bu kurula dikkat!
Yayınlanma:

Sosyal medya kullanımının azaltılması gerektiğini kaydeden Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serhan Gazyağcı, çağın en büyük sorunlarından birinin göz kuruluğu olduğunu söyledi. Gazyağcı, “Gözü bozuk olan ya da olmayan kişilerin yalnızca ekrana bakmak değil, kitap okuma sırasında da odaklanmak göz kuruluğuna yol açabilir. Özellikle dikkat gerektiren aktivitelerde gözün açık kalma süresinin uzaması durumu göze kuruluk olarak yansıyor.” dedi.

“20 DAKİKADA BİR UZAKLARA BAKIN”

Uzun süre odaklanmayı gerektiren durumlarda “20-20-20" kuralının uygulanmasını tavsiye eden Gazyağcı, bilinçli göz kırpmanın önemine dikkat çekerek, “Teknolojik cihazlara bakıldığında ya da kitap okunduğunda her 20 dakikada bir uzaklara bakılmasını öneriyoruz. Ayrıca göz kırpma refleksi doğal olarak gerçekleşse de özellikle odaklanılan anlarda bilinçli şekilde göz kırpmak gerekiyor, çünkü dikkatli bir iş yaparken göz kırpma sıklığı azalıyor. Bu durum göz yorgunluğuna ve kuruluğa neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

ic-fotoot.webp

“UZUN SÜRELİ EKRAN KULLANIMI GÖZ YORGUNLUĞUNA NEDEN OLABİLİR”

Sosyal medyanın uzun süreli kullanımının göz yorgunluğuna neden olduğunu vurgulayan Gazyağcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yakına odaklanmak için göz içerisindeki kas mekanizmaları devreye giriyor ve bu kaslar yoğun şekilde çalışıyor. Ancak sabit bir şekilde uzun süre bakıldığında bu kaslar fazla yoruluyor. Bunun sonucunda baş ve göz ağrıları ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle belirli bir dakikadan sonra gözlerimizi uzak bir noktaya odaklayarak kasların gevşemesini ve dinlenmesini sağlamalıyız.”

"SOSYAL MEDYA, GÖRME SORUNLARININ FARK EDİLMESİNİ SAĞLAYABİLİR"

Sosyal medya kullanımının olumsuz etkilerinin yanı sıra bazı olumlu yönlerinin de olduğunu bildiren Gazyağcı, “Kişi günlük hayatında fark edemediği görme bozukluklarını, sosyal medya gibi odaklanma gerektiren aktivitelerde fark edebilir. Örneğin, 40 yaşından sonra birçok kişi yakını görmekte zorlanır ancak bunu hemen fark edemez. Birey, sosyal medyada yazı okurken bir yazıyı eskisi gibi net okuyamadığını ya da satırları karıştırdığını fark ederek yakın görme problemini keşfedebilir.” diye aktardı.

ic-fotot.jpeg

Geçmiş dönemde yakın gözlüğüne ihtiyaç duyulmasının kırklı yaşlarla başladığını dile getiren Gazyağcı, “Cep telefonlarının sıkı bir şekilde kullanılmasından dolayı bu ihtiyaç 42-45 yaşlara kaydı. Cep telefonlarını fazla kullanmaktan dolayı gözlerimiz artık yakına programlandı. Teknolojiyle birlikte vücudumuz da evrimleşiyor. Sosyal medyayı doğru ve akılcı bir şekilde kullanarak, olumlu etkilerinden faydalanabiliriz; ancak yanlış kullanımda olumsuz etkilerle karşılaşabiliriz.” ifadelerine yer verdi.

"GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN EKRAN SÜRESİ SINIRLANMALI”

Ekran başında geçirilen sürenin makul bir süreyle sınırlı olması gerektiğini vurgulayan Gazyağcı, “Ekran kullanımının uzun süre devam etmesi, gözlerde yanma, kızarıklık ve batma gibi belirtilere yol açabilir. Bu belirtileri önlemek için gözümüzü nemlendirmeli ya da ortamı nemli tutmalıyız. Örneğin, kaloriferin üstüne su koyabiliriz. Ayrıca bol su tüketimi de göz kuruluğunun önlenmesine yardımcı olur.” şeklinde konuştu.

“GÖZ SAĞLIĞI İÇİN YILDA EN AZ BİR KERE MUAYENE ŞART"

Göz sağlığını korumak için yılda en az bir kez göz muayenesi yapılmasını tavsiye eden Gazyağcı, “Gözümüzün de bir organ olduğunu unutmayalım. Gözümüzde bir organ ve kendi çalışma sistemi var. Çünkü gözümüz, en yoğun kullandığımız organımızdır. Bu yüzden mutlaka bir kez de olsa göz muayenesi yapılması gerekiyor.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.