“Gönüllü, Güvenli ve Onurlu Geri Dönüş Çalıştayı” yapıldı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ‘Gönüllü, Güvenli ve Onurlu Geri Dönüş Çalıştayı’ gerçekleştirildi.

“Gönüllü, Güvenli ve Onurlu Geri Dönüş Çalıştayı” yapıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ‘Gönüllü, Güvenli ve Onurlu Geri Dönüş Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Milletlerarası İlişkiler ve Diplomasi Merkezi (MID), Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) ve Üniversitemizin paydaş olduğu çalıştay, Suriye ve Türkiye’den alanında uzman kişilerin katılımıyla yapıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Türkiye’nin mülteciler için yapmış olduğu çalışmaların tüm dünyanın takdirini kazandığına ve bu çalışmaların ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Tekin, uluslararası camianın göç konusunda kavram ve ezberlerine teslim olmadan, kendi değerlerimize ve coğrafyamıza özgü yeni bir göç modeli oluşturmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

ASAM Başkanı Musa Serdar Çelebi ise çalıştayın önemine dikkat çekerek, “Geri dönüş, gönüllü ve onurlu olmak zorundadır. Biz mülteciliğin ne olduğunu bilen bir milletiz. Ve burada mecburen göç etmiş kardeşlerimizin ülkelerine geri dönmek istemeleri durumunda nasıl döneceklerini konuşmak için burada toplanmış bulunmaktayız. Bu çalıştaya emek veren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Suriyeli mültecileri temsilen bir konuşma yapan Suriye Geçici Hükümeti Yerel Yönetimler Bakanı Said Süleyman da şunları söyledi, “Suriye’nin kuzeyinde alt yapı ve istihdamı sağlayacak şekilde yapılan tüm çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Geri dönüş konusunda Türkiye ve Suriyelilerin ortak çalışma planları nihayet sonuç vermeye başlamıştır. Bugüne kadar Türkiye’nin vermiş olduğu tüm desteklere teşekkür ediyor ve bundan sonraki atılacak adımlara da gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum” dedi.

yildirim-beyazit-22.jpg

Milletlerarası İlişkiler ve Diplomasi Derneği Genel Koordinatörü Dr. Celalettin Duran ise yaptığı konuşmada geri dönüş süreci ve geri dönüş sonrası istikrarı sağlayacak eğitim, kültür, siyaset ve yönetim gibi konularda çalışmaların yapılması ve Suriye meselesinin salt güvenlik meselesi olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade etti. 

AK Parti Antalya Milletvekili ve TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu ise Türkiye’nin bölgede yapmış olduğu çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Türkiye’nin başarılı bir süreç yürüttüğüne dikkat çeken Uslu, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyada hiç kimsenin başaramadığı tersine göç Türkiye tarafından başarılmıştır. Barış Pınarı Harekâtı’ndan bu yana 500 bin kişi ülkesine döndü. Suriye’de yeni bir ekosistem inşa ediliyor. Bu ekosistemle hızlı, güvenli, gönüllü ve onurlu bir geri dönüş süreci gerçekleştirilecektir. Üniversiteler, STK’lar ve Suriye temsilcileriyle uzun süredir yapılan çalışmalar bundan sonra Suriye ve Mültecilerle ilgili atılacak her adıma ışık tutacaktır.”

Ak Parti Genel Merkez adına bir konuşma gerçekleştiren ARGE Komisyonu Başkan Yardımcısı Ali Ercoşkun ise çalıştayın önemine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki hassasiyetlerine dikkat çeken Ercoşkun, “Cumhurbaşkanımız Suriyeli kardeşlerimizin geri dönüşü için tüm çalışmaları yakinen takip ediyor. Güvenli, Gönüllü ve Onurlu geri dönüşü sağlamak için tüm çalışmalar hassasiyetle takip ediliyor. Bugün bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar, yapılacak çalışmalara büyük oranda katkı sağlayacaktır” yorumunu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan çalıştay, 7 ayrı başlıkla gerçekleştirildi. Siyasi ve İdari Yapı, Uluslararası İlişkiler ve Hukuki Boyut, Ekonomik ve Ticari İlişkiler, İletişim ve Medya, İskân ve Yeniden Yerleştirme, Eğitim Kültür ve Gençlik, Sağlık başlıkları altında yapılan çalıştaylara Türkiye’den ve Suriye’den uzmanlar katıldı.

İki ayrı oturumda gerçekleştirilen çalıştay için sonuç bildirgesi de hazırlandı. Üniversitemizde gerçekleştirilen çalıştaya Ak Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, Göç İdaresi Uluslararası Koruma Genel Müdürü Selami Yazıcı, Genar Başkanı İhsan Aktaş’ın yanı sıra Akademi ve eğitim dünyasından birçok davetli katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.