Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için anma programları düzenlendi

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yaşamını yitirenler, Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da düzenlenen çeşitli anma programlarıyla yad edildi.

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için anma programları düzenlendi
Yayınlanma:

Merkez üssü Gölcük olan depremin anısına Kocaeli'nin Kavaklı sahilinde düzenlenen törende konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, depremler ve diğer afetlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Karaloğlu, Marmara Depremi'nin ardından afete karşı toplumun daha bilinçli ve devletin daha koordineli hale geldiğini belirtti. Deprem yönetmeliklerinin 1999 sonrası oluşturulduğunu hatırlatan Karaloğlu, yeni yönetmeliklerin yapılacağı müjdesini verdi. Ayrıca, 6 Şubat 2023 depreminden alınan dersler doğrultusunda binaların daha dayanıklı hale getirilmesi için yeni kriterler getirileceğini ifade etti. Törende, Gölcük Arama Kurtarma Derneği (GESOTİM) kursiyerlerine sertifikaları protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Ayrıca, Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi.

sakarya-2.jpg

SAKARYA

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen anma etkinliğinde, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahilerle anma yapıldı. Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, depremler nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve yaralandığını belirtti. Deprem sonrası yapılan risk azaltma çalışmalarına ve yerel yönetimlerin bu konudaki katkılarına değinen Karadeniz, Sakarya'daki yatay yapılaşmanın şehirdeki gökyüzünü görmek için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Katılımcılara çeşitli ikramlar sunan Türk Kızılay’ın da destek verdiği etkinlik, depremin şehirdeki etkilerini gösteren görsellerle devam etti.

sakarya-1.jpg

YALOVA

Yalova'da düzenlenen anma programı, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndan Deprem Anıtı'na kadar gerçekleştirilen "sessiz yürüyüş" ile başladı. Vali Hülya Kaya ve il protokolü üyelerinin katıldığı yürüyüşün ardından, depremde çekilen fotoğrafların sergilendiği bir sergi gezildi ve hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı mermer bloklara karanfiller bırakıldı. Vali Kaya, anma günlerinin deprem gerçeğini hayatın bir parçası haline getirmek için önemli olduğunu belirtti. Yalova'nın deprem gerçeğine uygun tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, vatandaşların da bu konuda sorumluluk taşıması gerektiğini ifade etti. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, depremdeki arama kurtarma çalışmalarını gösteren sinevizyon gösterisiyle sona erdi. Deprem saati olan 03.02'de dualar edildi ve karanfiller bırakıldı. Anıt içerisindeki sergi salonları, yapısal çatlaklar nedeniyle bu yıl ziyaretçilere kapatıldı ve sergi dışarıda düzenlendi.

marmara-6.jpg

marmara-5.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.