Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

Hangi tohumuz?

Hangi tohumuz?

Akılını doğru bilgilerle bilgilendiren insan, Dünyada ve ahrette durumunu görebilen bir kimse, hizmet etmeye, iyilik etmeye, ibadetini takvalı yaparak, ahrette azaptan kurtulmaya ve Cennet nimetlerinin artmaya uğraşır.

Menfaat beklemeden, Allah rızası için iyilik etmekten korkmamalıdır. İyilik eden, amel defterine iyilik etmeyi yazdırmayı düşündüğünden kendine iyilik etmiş olur.

İnsanın yaradılışında, iyilik edeni sevme, kötülük edenden de nefret etme huyu vardır. İnsan, iyilik edene karşı sevgi ve hüsnü zan besler. İnsana iyilik etme, işlerini güler yüzle ve tatlı dille ve kolaylıkla yapma sonucu, Allah sevgisine kavuşturabilir. Ahret azaplarından kurtulmaya ve Cennet nimetlerinin artmasına gayreti olur.

Dernek ve bir takım STK’ ları insana iyilik ve yardım etme amacıyla kurulmuş kuruluşlardır. Onların yaptıkları çalışmalara destek olmalı karalamamalı ve insanların, hayra ve güzelliğe yönelmesini yok edici tavır ve tutum içinde olunmamalıdır.

İyilik yapmanın bir çok yolu vardır. Bir insan, eli, malı ve dili ve makamında yaptığı her güzelliklerle iyilik yapabilir. Yüce Allah yaptığımız bütün iyilikleri görür ve karşılığını vereceğini vaad ediyor.

İslam âlimleri: (Allahü teâlânın size nasıl muamele etmesini istiyorsanız, Onun kullarına öyle muamele ediniz.) (İyiliği sayarak değil, saçarak yapınız.) (Cömert verene değil, verdiğine sevinene denir.) (Bütün kötülükler, kavgalar almak üzerinedir. Bütün iyilikler, vermek üzerinedir.) buyurmuşlardır.

Hadis-i şeriflerde buyruldu ki: (Müslüman, müslümanın kardeşidir. Onu incitmez, üzmez. Bir kimse bir Müslüman’ın ayıbını, kusurunu örterse, Allahü teâlâ, kıyamette onun ayıplarını, kabahatlerini örter.) [Buhari] ” (Bazı kimseler, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak, onlara yardımcı olmak için yaratılmıştır. İhtiyaç sahipleri bunlara başvurur. Bunlar için ahirette azap korkusu olmaz.) [Taberani] buyurdu.

Her Müslüman’a sadaka vermek vâciptir, ” buyurdu. Oradakiler: Yâ Resulullah! Eğer sadaka olarak verecek bir şey bulamazsa ne yapar, söyler misiniz? dediler. “Çalışır, elinin emeği ile kazandığını hem kendisi harcar hem de sadaka olarak verir, ” buyurdu. Çalışmaya gücü yetmezse ne yapar, ne dersiniz, denildi. “Sıkıntıya düşmüş bir muhtaca yardım eder, ” buyurdu. Böyle bir yardıma da gücü yetmezse, denildi. “İyilik ile, yahut hayır ile emreder” buyurdu. Bunu yapmaya da kudreti yetmezse, denildi. “Kötülükten kendisini sakındırır, bu da onun için bir sadakadır, ” buyurdu.

Bir Öğretmen öğrencilerine: "İnsanlar neden kötü alışkanlıkları daha kolay ve iyi alışanlıkları daha zor edinirler? Neden iyi alışkanlıklarını uzun süre muhafaza "edemiyorlar? " Öğrencileri; "kötülüğe meyilli olan insanların etkisiyle kötülüklere yönelir. İyi alışkanlıklarını ise kazanması hem zordur, hem de kaybetmesine neden olan, hayatın içindeki zorluklara karşı göğüs gerememe yani pes etme sonucu nefsi emmare ve şeytan ile kötü huylu insanların etkisiyle bir anda eski kötü huy ve alışkanlıklarına dönmesi kolay oluyor” diye cevap vermişler.

Öğretmen : "İyi tohumu güneşte bırakırsak ve kötü, çürümüş tohumu toprağa gömersek ne olur?" diye sormuş. Öğrencileri : "İyi tohum kuruyacak güneşte, kötü tohum ise hastalıklı filizler verecek ve sağlıklı bir meyve oluşmayacak. Ancak iyi tohum toprağa gömülürse sağlıklı filizlenme olur. İyilikler ve güzellikler yerinde ve doğru bir anlatımla anlatılırsa insanların faydası olur" diye cevaplamış öğrenciler.

Öğretmen: "İnsanlar da tohumlar gibi davranır: İyilik etmeyi içlerinde gizlemesi ve kötülükleri olan günahları kalp de kararmaları artması ve günahlara karşı toplumu aydınlatmaması sonucunda güneşin altında kuruması gibi kötülükler olan günahlarda açığa çıkıp, sağlıksız ve hastalıklı toplum oluşması neden olur. Her türlü kötülüğün yani günahların sergilenmesi sonucunda, ülke ve insanlarına bakışları, Milletler nezdinde kayıp oluyor. Ancak siz, iyiliklerinizi açığa çıkarın; hem kendinize hem de çevrenize iyilik edin, kötülüklerinize de gereken hassasiyetleri gösterip kalp de kararmalarınızı azaltın’’ demiş.

İnsan iyiliğinin karşılığında hem yüce ALLAH’ın rızasını hem iyilik yaptığı kişinin duasını hem de toplumun rahatını kazandırdığı için yaptığı işten mutluluk duyar. Selam ve duayla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demiray Arşivi